Prima pagina

Primul verdict al Bursei: Petrom valoreaza 915 mil. $

04.09.2001, 00:00 11



SNP Petrom, cea mai mare companie din Romania, a fost evaluata ieri de catre investitorii Bursei, in prima zi de tranzactionare a actiunilor, la 915 de milioane de dolari.

Actiunile companiei petroliere au inceput prima zi de "confruntare" cu investitorii de pe Bursa, asa cum se asteptau majoritatea brokerilor, adica sub 1.000 de lei - valoarea nominala.

Prima tranzactie bursiera cu actiuni Petrom a fost facuta la pretul de 620 de lei. Avand ca punct de referinta primul pret, cotatia Petrom a fluctuat destul de putin in cursul sedintei, desi nu erau impuse limite de variatie a pretului.

Pretul maxim a fost de 800 de lei, cu 30% mai mare decat cotatia minima de 620 de lei.

"Este greu de facut o analiza a ceea ce s-a intamplat in prima zi. Scaderea sub valoarea nominala poate fi considerata normala intr-o anumita masura dar noi ne asteptam ca cei care au pachete mari de actiuni sa sustina pretul", a spus Violeta Duta, broker la Intercapital Invest.

Analistii spun ca numarul actiunilor Petrom schimbate in prima zi, peste 5 milioane, si pretul de inchidere, 700 de lei, arata ca exista sanse ca actiunea sa se apropie pe termen mediu de valoarea ei nominala.

"Rezultatele financiare ale companiei nu sunt, intr-adevar, stralucite dar interesele din jurul Petrom sunt mari", apreciaza Duta.

SNP Petrom a incheiat primul semestru al anului cu un profit brut de 980 miliarde lei, mai scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Petrom are un capital social de 39.219,85 miliarde de lei si are drept actionar principal Ministerul Industriei si Resurselor (MIR), cu 93,2% din actiuni.

Listarea actiunilor Petrom la BVB coincide cu ultima faza a pregatirilor pentru lansarea unei emisiuni de euroobligatiuni negarantate de stat. Valoarea emisiunii este de circa 150 milioane de euro, iar operatiunea este coordonata de un consortiu format din bancile olandeze ING Barings si ABN Amro Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO