Prima pagina

Privatizarea BCR: Erste si Millennium negociaza clauzele

07.11.2005, 19:00 16

Erste Bank si Millennium, cei doi finalisti la privatizarea celei mai mari banci din Romania, BCR, au avut discutii saptamana trecuta in cadrul carora si-au exprimat fiecare pozitia fata de contractul de vanzare - cumparare a BCR, intocmit de catre vanzator, au declarat pentru ZF surse apropiate procesului de privatizare.

Cele doua banci au fost selectate in runda finala de negocieri la finele lunii octombrie, dupa ce au depus cele mai mari oferte financiare pentru achizitia pachetului majoritar din BCR, ambele oferte depasind 3 mld. euro, conform unor surse implicate in procesul de privatizare. Pretul oferit a avut o pondere de 90% in stabilirea punctajului final, unde au mai fost luate in calcul ofertele tehnice.

"Cele doua banci si-au exprimat pozitia fata de contractul de vanzare - cumparare a BCR, precum si fata de alte documente cum este contractul de rascumparare a actiunilor de la investitorii financiari internationali, care detin actiuni BCR, adica BERD si IFC. Urmeaza ca si consultantii sa faca recomandari, dupa care speram ca pana la sfarsitul saptamanii sa incheiem negocierile tehnice", precizeaza sursele citate.

Potrivit acestora, dupa incheierea negocierilor tehnice, cei doi finalisti au la dispozitie minim opt zile (termenul exact urmand a fi stabilit de catre Comisia de privatizare) pentru a depune oferte financiare imbunatatite.

Reprezentantii bancii austriece Erste au purtat discutii cu autoritatile romane la sediul AVAS in zilele de 1 si 2 noiembrie, iar delegatia portughezilor de la Millennium - pe 3 si 4 noiembrie. Vanzarea a 61,88% din actiunile BCR este o afacere care, potrivit analistilor, ar putea aduce fonduri in jurul valorii de 3,5 miliarde de euro bugetului de stat, fiind considerata cea mai mare privatizare din Romania si printre cele de top in regiunea Europei Centrale si de Est.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 36,88% din banca, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation au fiecare cate 12,5%, cele cinci SIF-uri controland peste 30%, iar salariatii - 8%. Pentru BCR, au depus oferte sapte banci - Deutsche Bank (Germania), Banca Intesa (Italia), BNP Paribas (Franta), banca franco - belgiana Dexia, grecii de la National Bank of Greece, Millennium Banco Comercial Portugues (Portugalia) si Erste Bank (Austria).

Statul roman este asistat la vanzarea BCR de catre consultantii de la Daiwa, din echipa de negociere facand parte si avocatii de la Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Austriecii de la Erste Bank au in echipa de negociere consultantii bancii de investitii Rothschild, auditorii de la Deloitte si avocatii de la Cameron McKenna.

Millennium lucreaza in dosarul BCR cu firma americana de consultanta de strategie McKinsey, cu banca elvetiana UBS, iar consultanta juridica locala este asigurata de catre avocatii de la Radu Taracila Padurari Retevoescu. Din echipa de consultanti Millennium face parte si Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, al doilea jucator de pe piata bancara.

BCR detine active de aproximativ 8 mld. euro si o cota de piata de aproximativ 25%. Profitul net pe primul semestru a fost de 121 mil. euro, valoarea acestuia pe intregul an fiind estimata la peste 190 mil. euro.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO