Prima pagina

Privatizarea BCR pleaca la drum cu 11 pretendenti

08.07.2005, 21:01 29

Vanzarea celei mai mari banci din Romania - Banca Comerciala Romana (BCR), considerata afacerea anului, a atras in cele din urma unsprezece scrisori de interes, printre care doua candidaturi surprinzatoare - cea a bancii austriece Erste Bank si cea a bancii olandeze ABN Amro.

La startul pentru preluarea BCR s-au inscris KBC (Belgia), Dexia (banca franco - belgiana), Deutsche Bank (Germania), Intesa (Italia), BNP Paribas (Franta), Fortis (banca olandezo - belgiana), Erste Bank (Austria), Millenium BCP (Portugalia), ABN Amro (Olanda), National Bank of Greece (Grecia) si consortiul american format din Citigroup Venture Capital si fondul de investitii Texas Pacific.

"Sunt sigur ca procesul de privatizare va continua indiferent de ce se intampla in plan politic. Sunt foarte multumit de faptul ca am atras atentia marilor grupuri financiare in legatura cu proiectul BCR. Avem banci de renume si cred ca privatizarea va fi o reusita", a declarat ieri Gabriel Zbarcea, presedintele Comisiei de privatizare a BCR.

"Pentru mine, fata de toate discutiile, surprizele sunt aparitia Erste Bank, care-si exprimase interesul pentru CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni - n.r.), respectiv a ABN Amro", a comentat Zbarcea.

Lista scurta a candidatilor ce vor fi selectati pentru etapa urmatoare a procesului de privatizare la BCR va aparea pana pe 14 iulie, singurul semn de intrebare pana acum fiind asupra calitatii de participare a consortiului format din Citigroup Venture Capital, care face parte din cel mai mare grup financiar al lumii, dar care nu este reprezentat de banca - Citibank, si a fondului de investitii Texas Pacific.

Ofertele angajante urmeaza sa fie depuse pana pe 19 septembrie, iar semnarea contractului de privatizare ar putea avea loc cel mai devreme in luna noiembrie, conform calendarului de privatizare.

Investitorii pot alege sa preia fie un pachet de 50% plus o actiune BCR, fie o participatie de 61,8825%. Valoarea tranzactiei este estimata de analisti la peste un miliard de euro.

Surse din piata sustin ca in ultimele zile in jurul privatizarii BCR s-au invartit si alte banci cum este cazul institutiei de credit franceze CrÂ?dit Agricole. De asemenea, alte doua banci de talie europeana - UniCredito (Italia) si HVB Bank (Germania) - si-au anuntat retragerea din cursa pentru BCR in ultima clipa, dupa ce in prealabil isi exprimasera interesul pentru privatizare.

UniCredito, cotata initial ca una dintre marile favorite la BCR, este angajata in procesul de preluare a bancii germane HVB, ceea ce va determina o sistare a achizitiilor de catre italieni pana in 2008, a anuntat ieri Alessandro Profumo, directorul executiv al grupului, citat de Reuters.

Pe de alta parte, HVB isi consolideaza pozitia pe piata bancara romaneasca, anuntand recent incheierea unui acord de fuziune intre filiala locala a grupului german si Banca Tiriac, detinuta de omul de afaceri Ion Tiriac.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este principalul actionar al BCR, cu o detinere de 36,88%, un pachet de 25% plus doua actiuni revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, respectiv International Finance Corporation.

Alti actionari sunt salariatii BCR cu 8%, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat - Crisana - 6%, SIF Moldova - 6%, respectiv SIF Muntenia - 6%.

BCR a realizat anul trecut un profit net de 215 mil. euro si avea la finele lui 2004 active bilantiere de peste 6 mld. euro.

Statul este asistat la vanzarea BCR de catre firma de consultanta Daiwa, respectiv casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Banca belgiana KBC a fost printre primii candidati care au depus o scrisoare de interes la BCR. KBC a raportat la finele anului trecut un profit net de 1,61 mld. euro la active totale in valoare de 249,23 mld. euro. Belgienii sunt deja prezenti cu operatiuni in Europa Centrala si de Est.

La tranzactia pentru BCR, belgienii sunt asistati de catre casa de avocatura Musat & Asociatii.

Un alt candidat este banca germana Deutsche Bank care a raportat la finele anului trecut un profit net de 2,47 mld. euro la active totale in valoare de peste 840 mld. euro.

La tranzactia pentru BCR, Deutsche Bank este asistata de catre casa de avocatura Tuca & Asociatii.

Banca italiana Intesa a realizat in 2004 un profit net de 1,88 mld. euro la active totale in valoare de 274,59 mld. euro. Italienii au in echipa de negociere pentru BCR pe avocatii firmei britanice Linklaters.

Statul este asistat la vanzarea BCR de catre firma de consultanta Daiwa, respectiv casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.

Banca franco - belgiana Dexia si-a exprimat initial interesul pentru preluarea CEC, formand o echipa de negociere in acest sens. Ulterior, Dexia s-a decis sa depuna o scrisoare de interes pentru BCR, fiind asistati de avocatii fimei Popovici & Asociatii.

Dexia a raportat la finele anului trecut un profit net de 1,77 mld. euro la active totale in valoare de 389,15 mld. euro.

Banca franceza BNP Paribas a intrat in cursa pentru BCR, cautand sa revina pe piata bancara interna dupa cinci ani de absenta. Surse din piata sustin ca BNP ar fi asistata la aceasta tranzactie de catre avocatii firmei franceze Gide Loyrette Nouel. In Romania, a preluat recent firma de consumer finance Credisson.

BNP Paribas avea la finele lui 2004 un profit net de 4,66 mld. euro la active totale de peste 905 mld. euro.

Banca olandezo - belgiana Fortis a raportat anul trecut un profit net de 3,35 mld. euro la active totale de 570,64 mld. euro.

Grecii de la National Bank of Greece (NBG) sunt deja prezenti in Romania prin intermediul unei banci locale, Banca Romaneasca. NBG a raportat pe 2004 un profit net de circa 163 mil. euro la active totale de 52,87 mld. euro.

Olandezii de la ABN Amro sunt prezenti pe piata bancara locala inca din 1995, ocupand deja pozitia a sasea. ABN Amro avea la finele lui 2004 un profit net de 4,1 mld. euro la active totale de 609 mld. euro.

Austriecii de la Erste Bank si-au anuntat initial intentia de a participa la privatizarea CEC. In incercarea de a achizitiona o banca in Romania, Erste s-a inscris si in cursa pentru BCR. Erste avea anul trecut active totale de 139 mld. euro si un profit de circa 544 mil. euro.

Portughezii de la Millenium BCP au un profit net de 600 mil. euro.

Cel mai puternic grup financiar din lume, Citigroup, este deja prezent in Romania prin CitiBank. Insa la privatizarea BCR Citigroup va veni prin intermediul Citigroup Venture Capital. Texas Pacific Group este un fond de investitii cu capitaluri investite de circa 15 mld. $. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO