Prima pagina

Productia Sidex a scazut cu 16% anul trecut

30.01.2006, 20:06 16

Combinatul siderurgic Mittal Steel Galati (fostul Sidex), parte a grupului anglo-indian Mittal Steel, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, a inregistrat in 2005 o reducere cu circa 16% a productiei de otel comparativ cu 2004, ca urmare a schimbarii strategiei companiei determinata de scaderea cererii de otel pe plan mondial in primele trei trimestre ale anului trecut.

Mittal Steel Galati este una din primele doua companii din Romania, disputandu-si pozitia de lider cu Petrom. "Costurile din ce in ce mai mari pentru materie prima, energie si transport, precum si reducerea cererii de otel au afectat activitatea curenta. Unitatile de productie Mittal Steel au raspuns acestei situatii cu o serie de programe de diminuare a costurilor. Fiecare unitate a redus nivelul productiei luand in considerare conditiile specifice ale pietei in care opereaza. La Galati, am scazut productia de metal topit inchizand un furnal", a declarat pentru ZF, Hans L. Rosenstock, directorul operational (COO) al Mittal Steel Galati.

Productia de otel a fost in 2005 de circa 4,2 milioane de tone de otel, comparativ cu aproape 5 milioane de tone in 2004. La acest nivel al productiei, cifra de afaceri a combinatului din Galati ar putea fi estimata in jurul valorii de 2,5 mld. $ (circa 2,1 mld. euro), luand in considerare un pret mediu al otelului pe piata mondiala de circa 600 $ pe tona. Aceasta cifra poate varia insa in functie de mai multi factori, cum ar fi structura vanzarilor pe categorii de produse sau preturile de livrare contractate de companie. Reprezentantii Sidex nu au precizat cat au fost veniturile anul trecut.

Initial, conducerea combinatului anunta in prima parte a lui 2005 un plan de crestere a productiei, stabilindu-si ca tinta o productie de 5,2 milioane de tone si atingerea unei cifre de afaceri de 3 mld. $ (2,5 mld. euro). Aceste planuri au fost date peste cap insa de fluctuatiile importante inregistrate pe piata mondiala a otelului. "In prima jumatate a anului trecut, industria siderurgica internationala s-a confruntat cu o acumulare de stocuri din partea traderilor. Acestia au decis sa faca stocuri pentru a evita posibile pierderi in cazul in care se inregistreaza o crestere a preturilor. In consecinta, cererea de otel a scazut, desi consumul propriu-zis nu a fost mai redus", a aratat Rosenstock.

El spune insa ca situatia pe piata internationala a otelului s-a redresat in ultimul trimestru al anului trecut si se asteapta la o revenire a productiei in 2006. "Piata de otel da semne de imbunatatire deja, inregistrand cresteri de pana la 50 de dolari pe tona la anumite produse, in trimestrul al patrulea din 2005. Ne aseptam ca livrarile de otel si preturile sa se stabilizeze in 2006, atat pe piata interna, cat si pe pietele internationale. Daca trendul pietei ramane constant, productia va fi mai mare in 2006 comparativ cu 2005", a precizat Rosenstock.

Mittal Steel, cel mai mare producator de otel din lume, a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul lui 2001 prin achizitia combinatului siderurgic Sidex Galati. Ulterior, indienii si-au completat operatiunile din Romania cu Siderurgica Hunedoara, Tepro Iasi, Petrotub Roman si Romportmet Galati.

Mittal a zguduit lumea industriala la sfarsitul saptamanii trecute cand a pus pe masa numarului doi mondial, Arcelor, o oferta de preluare de 23 mld. $ (18 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO