Prima pagina

Proprietarii Marriott si-au reesalonat datoriile

03.12.2002, 00:00 9

Societatea Companiilor Hoteliere Grand Bucuresti, proprietara hotelului bucurestean Marriott, va inregistra in acest an pierderi de trei-patru milioane de dolari, din cauza creditelor pe care le are de rambursat, au declarat Ziarului Financiar surse din interiorul firmei.
Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 800 de miliarde de lei (circa 25 milioane de dolari). Din aceasta suma, 35% (adica 8,75 mil. $ - n.r.), reprezinta profitul operational, au precizat sursele citate. Totusi, din cauza pierderilor financiare, bilantul SCH Grand va fi pe rosu si in acest an, dupa ce anul trecut pierderile s-au apropiat de 11 milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 21,5 mil. $.
Complexul hotelier Grand a necesitat o investitie de peste 150 mil. $, finantarea proiectului fiind asigurata de un consortiu international de banci al carui lead-manager a fost Erste Bank din Austria.
Recent, compania a obtinut reesalonarea imprumutului, astfel ca perioada de creditare a crescut de la 12 ani initial, la 20 de ani (pana in 2021). Creditul a fost acordat si cu garantia statului roman. "Platim dobanzile si taxele de garantie la zi si am reusit sa achitam si o parte din rate", au mai spus oficialii citati, care au explicat astfel ca pana acum Ministerul Finantelor nu a platit nimic in contul garantiei acordate.
Reprezentantii societatii estimeaza ca din anul trei al perioadei de rambursare (2003), societatea va intra pe profit, in conditiile in care valoarea sumelor de rambursat va scadea treptat.
Potrivit surselor citate, principalul motiv pentru care firma a solicitat reesalonarea datoriei este faptul ca proiectul a fost inceput in 1991, si de-atunci datele de piata s-au schimbat foarte mult. "In 1991, chiriile la spatiile de birouri erau de 45-50 $/mp, iar acum sunt de 18-20 $/mp lunar", spun reprezentantii Grand.
Actionarii societatii mixte Grand SRL sunt compania austriaca Bau Holding (51%), ONT Carpati (30%), Overseas Alliance (15%) si Grand Hotels Interests Ltd din Marea Britanie (4%). Omul de afaceri Fathi Taher este cel care controleaza afacerea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO