Prima pagina

Proprietarul Sidex va conduce noul imperiu al otelului

26.10.2004, 00:00 8



Miliardarul de origine indiana Laksmi Mittal va achizitiona compania americana International Steel Group(ISG), pentru aproximativ 4,5 miliarde de dolari, formand astfel cel mai mare producator de otel din lume.



Oferta lui Mittal ar putea atinge 42 de dolari pe actiune, cu 42% mai mult decat pretul de vineri al actiunilor ISG. Aceasta achizitie va fi precedata de fuziunea dintre Ispat International si LNM Holdings, ambele controlate de catre Mittal, care va avea ca rezultat formarea celei mai mari entitati de pe piata mondiala a otelului - Mittal Steel.

Omul de afaceri indian Laksmi Mittal, principalul actionar al grupului siderurgic LNM, va fi presedintele si directorul general al companiei nou create, iar Wilbur Ross, presedintele ISG, va deveni membru al consiliului de administratie al Mittal Steel.



"Aceste tranzactii schimba peisajul global al siderurgiei. Reunim Ispat International, LNM Holdings si ISG, unul dintre cei mai mari producatori integrati de otel din America de Nord, creind astfel un nucleu global. In ultimii ani, industria siderurgica a fost caracterizata de consolidari la nivel regional. Aceasta tendinta reprezinta un important pas inainte catre globalizarea industriei" , a declarat Laksmi Mittal.



Ispat International are o capacitate totala de productie de peste 18 milioane de tone de otel si o cifra de afaceri pentru anul in curs estimata la 8,3 miliarde dolari.



LNM Holdings opereaza in 8 tari din Europa, Africa si Asia.



In Romania, este proprietarul combinatului Sidex Galati si al producatorului de tuburi din fonta si otel Tepro Iasi. Anul trecut, grupul a preluat la "pachet" alte doua societati, producatorul de tevi Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara, specializata in fabricarea produselor din oteluri nealiate si aliate. LNM Holdings are o capacitate totala de productie de peste 32 milioane de tone anual si anticipeaza o cifra de afaceri de 14,5 miliarde dolari pana la sfarsitul anului. ISG, unul dintre cele mai mari combinate siderurgice integrate din America de Nord si se afla in topul primelor zece companii producatoare de otel la nivel mondial, cu o cifra de afaceri care ar putea ajunge la 9 miliarde de dolari in acest an.



Mittal Steel va deveni cea mai mare companie de otel din lume, atat din punct de vedere al veniturilor, estimate la 30 miliarde dolari, cat si al capacitatii anuale de productie, care se va ridica la 70 milioane tone. Compania va detine operatiuni in 14 tari si va avea 165.000 de angajati. Actiunile noii companii vor fi cotate la bursa din New York si la Amsterdam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO