Prima pagina

Provincia salta vanzarile Mega Image cu 40%

27.08.2003, 00:00 11



Dupa ce in Bucuresti au devenit o prezenta familiara, lanturile de supermarketuri ataca acum provincia, iar experienta companiei Mega Image arata ca aceasta este solutia mentinerii unei rate inalte de crestere a vanzarilor.



Cifra de afaceri a retelei Mega Image, detinuta de grupul belgian de distributie Delhaize Le Lion, a crescut cu 40% pe primele sase luni fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, pe baza magazinelor noi de la Ploiesti si Constanta.



"In prima parte a acestui an am deschis magazine noi, ceea ce ne-a permis sa avem vanzari mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Bart Van de Velde, directorul comercial al retelei Mega Image. Van de Velde nu a dat publicitatii volumul absolut al vanzarilor pe primul semestru.



Si reteaua La Fourmi, care detine opt magazine in Capitala, intentioneaza sa deschida pana cel tarziu anul viitor cel putin un magazin in provincie, in Ploiesti, Pitesti sau alt oras aflat la pana in 2-300 de km de Bucuresti.



Alte companii au mizat de prima data pe potentialul pietei din provincie. Este cazul retelei Artima, detinut de omul de afaceri Florentin Banu, cu sase magazine in zona de vest a tarii sau Univers'all, detinut de grupul GFS, cu trei magazine (in Sibiu, Suceava si Targu Mures). Aceasta din urma vrea acum extinderea in Bucuresti. Cea mai mare prezenta in afara Bucurestiului o are reteaua Billa, detinuta de grupul german Rewe, care are 12 magazine, din care noua in provincie.



Anul trecut, reteaua Mega Image a avut vanzari de 35 de milioane dolari, in crestere cu 10% fata de anul precedent, in timp ce profitul s-a mentinut la acelasi nivel - 1,5 milioane euro. Pentru acest an procentul de crestere va fi mai mare decat cel de anul trecut, potrivit reprezentantilor Mega Image.



Fiecare dintre cele doua investitii din afara Bucurestiului au costat peste un milion de euro.



In plus, fata de prima jumatate a anului trecut reteaua Mega Image a operat si un magazin in zona Piata Iancului, care a fost deschis in luna noiembre a anului trecut. Ultimul magazin al retelei a fost deschis in luna iulie in Hala Traian, in urma unei investitii de 1,4 milioane de euro.



Mega Image a fost infiintata in anul 1994 de investitori greci. In 2000, reteaua a intrat in atentia grupului belgian cu activitati in domeniul comertului Delhaize le Lion, care a cumparat de la investitorii greci, in martie 2000, un pachet de 51% din actiunile Mega Image. In primul trimestru al acestui an, grupul belgian a obtinut din activitatile derulate in centrul si sudul Europei, adica din tari precum Romania, Slovacia, Cehia si Grecia, un profit operational de 2,6 milioane de euro, in timp ce vanzarile au crescut cu 4,9%, pana la 290,2 milioane de euro. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO