Prima pagina

Prudenta la BNR: doar 0,5% scadere de dobanda

08.06.2004, 00:00 18

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a anuntat ieri reducerea dobanzii de interventie cu 0,5%, pana la un nivel de 20,75% pe an.
Venita cu o intarziere de o saptamana fata de asteptarile pietei, decizia nu exprima decat prudenta maxima. BNR raspunde astfel unor asteptari alimentate de scaderea inflatiei, insa se teme in continuare de riscurile unor derapaje macroeconomice, alimentate de explozia cererii de consum.
"Cererea agregata si importurile au continuat sa creasca in ritmuri inalte, de natura sa induca riscuri pentru procesul de dezinflatie si pentru conturile externe", se arata intr-un comunicat prin care Consiliul de Administratie al BNR si-a facut publica hotararea.
Dobanda micsorata cu 0,5 puncte procentuale nu atenueaza discrepanta izbitoare fata de nivelul inflatiei (12,5% rata anuala), insa indica pietei un inceput de tendinta de corelare a directiilor celor doi indicatori.
Bancherii sunt de acord ca, intr-o strategie a pasilor marunti, reducerea dobanzii de interventie nu se poate transmite vizibil in modificari vizibile ale dobanzilor de pe piata decat dupa acumularea unei scaderi de 1,5-2 puncte procentuale.
Principalul semn de intrebare este cand va veni al doilea pas, pentru a intari imaginea unei tendinte in constructie. De-abia din acel moment, bancile ar putea trece la o ajustare a dobanzilor practicate atat la credite, dar si la depozite. Iar in goana dupa clienti, unele ar putea chiar risca sa anticipeze pasi ulteriori ai bancii centrale.
Nu poate fi insa ignorat riscul ca trendul de scadere sa inghete, la un moment dat, in masura in care vor aparea presiuni inflationiste din cauza cresterii spectaculoase a consumului, posibil la inceputul toamnei. De altfel, Banca Nationala si-a intarit ieri angajamentul de a "pastra politica monetara in parametrii necesari atingerii tintei de inflatie de 9% pentru acest an si 6% pentru 2005".
In conditii normale, dobanda ar putea cobori insa pana la 17-18% la sfarsitul anului, fara a afecta insa considerabil atractivitatea creditului in valuta. Pentru luna august, prognozele indica un nivel de 20%. Atat timp cat semnele de supraincalzire a economiei nu se transforma in presiuni inflationiste, BNR ar putea face chiar doi pasi de reducere a dobanzii intr-o luna, insa este putin probabil sa riste astfel aparitia unei necesitati de a reveni, in cazul in care s-ar dovedi ulerior ca s-a grabit.
Chiar si la niveluri de 17-18% la sfarsitul anului, dobanzile ar ramane "suspendate" deasupra inflatiei, atragand posibile intrari de capitaluri speculative care reusesc sa se strecoare chiar daca BNR a amanat ultima etapa de liberalizare a contului de capital, respectiv depozitele in lei pentru nerezidenti.
BNR a anuntat ieri noua dobanda inaintea licitatiei de pe piata interbancara. La noua rata de 20,75% a atras de la 16 banci suma de 12.530 miliarde de lei, la scadenta de o luna.
Dobanda inalta nu reflecta decat masura nerestructurarii economiei, care nu reuseste sa raspunda unei cereri de consum in crestere accelerata si care lasa loc de reaprindere a inflatiei din cauza arieratelor mari. razvan.voinca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO