Prima pagina

"Codul lui da Vinci", incasari minime de 1,2 mil. dolari in acest an

26.01.2005, 00:00 29

Romanul Codul lui da Vinci, semnat de scriitorul american Dan Brown, aparut in octombrie in Romania, la editura Rao, s-a vindut in doar trei luni in circa 20.000 de exemplare, avind sanse mari sa atinga pina la finalului anului 100.000 de exemplare, ceea ce ar constitui un record si pe piata  romaneasca, conform directorului editurii.
In numarul care apare astazi, revista  BUSINESS Magazin face o ampla analiza a fenomenului Codul lui Da Vinci, care a generat afaceri uriase, instalindu-se autoritar, cu cele 17 milioane de exemplare vindute pina acum, in topul mondial din toate timpurile.
Ovidiu Enculescu, directorul general a editurii Rao si proprietarul ei, crede ca romanul va atinge vinzari de 100.000 de exemplare, in varianta pesimista, ceea ce ar insemna venituri minime de 1,2 milioane de dolari (0,9 milioane de euro). Romanul costa 349.000 de lei(12 dolari, 9 euro).
Pentru publicarea romanului in Romania, Dan Brown va primi 8% din totalul incasarilor, a mentionat Gabriela Bartic, directorul de marketing al editurii Rao. 
In ultimii ani, cel mai bine vindut roman pe piata romaneasca a fost "Unsprezece minute", al lui Paulo Coelho, cu circa 60.000 de exemplare in 2004. Alchimistul, tot de Coelho, s-a vindut in 60.000 de exemplare, dar in doi ani, a spus Gabi Dumitru, directorul de marketing al editurii Humanitas. Acum, cele doua carti au un pret de 171.000 de lei fiecare , adica jumatate din Codul lui da Vinci.
Pentru 2004, piata romaneasca de carte (fara manuale) a fost estimata de Asociatia Editorilor din Romania , la 32,5 milioane de dolari(27 de milioane de euro).
Humanitas a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5 milioane de euro(6 milioane de dolari) pe editura si cele 15 librarii. Polirom, care nu are librarii, a avut peste 2,5 milioane de euro(3 milioane de dolari). Reprezentatii Rao nu au dorit sa mentioneze cifra de afaceri.
Codul lui da Vinci i-a adus autorului, in aproape doi ani - cartea a aparut pe piata in martie 2003- incasari de 30 de milioane de dolari din drepturile de autor. El a mai primit inca 6 milioane de dolari pentru ecranizare din partea studiourilor Sony Pictures. Filmul, va aparea pe piata in 2006, si il va avea in rolul principal pe Tom Hanks.
Codul lui da Vinci este o poveste cu societati secrete, coduri ce trebuie decriptate, crime, mistere miedevale si teorii fanteziste - cum ar fi aceea ca Iisus Hristos ar fi fost casatorit cu Maria Magdalena.
Cartea genereaza fluxuri importante de turisti care vor sa vada locurile si operele de arta descrise in roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO