Prima pagina

Radu Sarbu numara securistii din APAPS

07.05.2001, 00:00 39



Pedeserizarea - numirea in functii importante a unor membrii de partid - si reactivarea unor fosti ofiteri de securitate sunt cele mai des intalnite acuzatii la adresa actualilor guvernanti, venite din partea fostei puteri.

Daca prima metoda a fost justificata de PDSR drept o pratica determinata de schimbarea puterii, reactivarea fostilor ofiteri de securitate a ramas deocamdata fara nici o explicatie.

Fostul presedinte al FPS, Radu Sarbu, a spus vineri la Cluj ca peste 30 din persoanele nou angajate la Autoritatea pentru Privatizare sunt fosti ofiteri de informatii. El a precizat ca numarul total al noilor angajati se ridica la 120.

Sarbu a mai spus ca angajarea lor a fost urmata de modificarea contractului colectiv de munca si de concedierea, fara acordarea platilor compensatorii, a aproximativ 200 de salariati angajati in ultimii trei ani.

Cel mai notoriu caz este cel al secretarului de stat la APAPS - fost FPS - Victor Marcu, care, inainte de 1989 a fost ofiter activ de securitate, iar, ulterior, director adjunct al sefului Servicului Roman de Informatii.

"Conducerea APAPS s-a ocupat, in ultimele patru luni, mai mult de politica de cadre, iar aceasta nu poate contribui la finalizarea procesului de privatizare. Au predeserizat economia, punand in consiliile de administratie oameni care nu au nimic in comun cu acest domeniu", a apreciat Radu Sarbu.

Reprezentatii Gvernului si la APAPS nu au comentat afirmatiile fostului presedinte al FPS.

Radu Sarbu a mai spus ca Sidex Galati este controlat de firmele capusa ale fostilor ofiteri ai serviciilor de informatii, care au activat in SRI, in Directia de Informatii Externe si chiar in Directia de Informatii a Armatei. Radu Sarbu a fost presedintele FPS din septembrie 1998 si pana la alegerile de anul trecut.

Decizia lui Radu Vasile din 1999 de a schimba Consiliul de Administatie al Sidex a facut ca societatea sa ramana fara finantare si sa intre intrao criza care dureaza si in prezent.

"Sidex este cea mai capusata intreprindere, iar toate activitatile desfasurate aici se bazeaza pe comisioane", a afirmat Sarbu, adaugand ca "privatizarea Sidex-ului da o mare lovitura mafiotilor si reduce pierderile bugetare".

Pe de alta parte, finalizarea privatizarii initiate de fostul FPS este, conform declaratiilor lui Radu Sarbu, "atat de riscanta incat (reprezentantii PDSR - n.r.) vor sa fie acoperiti complet prin asumarea raspunderii in fata Parlamentului".

Potrivit acelorasi declaratii, datoriile totale ale Sidex Galati se ridica la 1,1 miliarde de dolari, pierderile inregistrate din anul 1999 fiind de 1 milion de dolari pe zi.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO