Prima pagina

RASDAQ suspina dupa Bursa de Valori

28.03.2001, 00:00 17



Cei mai multi dintre operatori care tranzactioneaza pe piata extrabursiera RASDAQ au votat ieri pentru fuziunea RASDAQ cu Bursa de Valori, considerand acesta alternativa singura modalitate de reabilitare a acestei piete si de supravietuire.

Multi analisti considera ca fuziunea cu Bursa de Valori ar trebui sa se produca prin prin preluarea sistemului electronic de tranzactionare, renuntandu-se totodata la o serie de institutii suplimentare care graviteaza in jurul RASDAQ, care incurca lucrurile si inseamna costuri mai mari.

Dar pana atunci mai sunt de rezolvat multe probleme de natura organizatorica si juridica, iar brokerii trebuie sa decida fuziunea printr-un vot definitiv, nu unul consultativ ca cel de ieri.

In plus, decizia finala apartine CNVM, care trebuie sa decida daca va pastra o structura cu doua piete bursiere, care sunt teoretic in concurenta, sau va opta pentru varianta fuziunii, care ar putea reduce costurile pentru societatile de brokeraj si investitori.

Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti se analizeaza posibilitatea fuziunii cu RASDAQ.

"Pentru moment nu am o imagine clara a beneficiilor si dezavantajelor unei asemenea fuziuni. S-ar putea insa obtine o reducere a costurilor pentru participantii la piata si pentru investitori" a declarat pentru Ziarul Financiar Sergiu Oprescu, presedintele BVB.

Vergil Popescu, presedintele ANSVM, crede ca o eventuala fuziune cu bursa de valori va fi un proces de durata.

"Totul este posibil, dar trebuie tinut seama in decizia privind viitorul RASDAQ de parerea agentiei americane USAID, prin donatia careia s-a creat aceasta piata. Fuziunea cu Bursa ar putea dura peste un an, din cauza ca sunt aspecte de natura juridica si organizatorica care trebuie rezolvate" a spus Vergil Popescu.

Votul de ieri vine pe fondul unei situatii disperate a Asocietatiei Nationale a Valorilor Mobiliare (ANSVM), administratorul RASDAQ, care se afla intr-o criza financiara de proportii, iar conducerea la varf este puternic divizata.

Operatorii acuza ANSVM ca a gestionat ineficient piata RASDAQ, lipsa de decizie la varf, sedintele interminabile si lipsa reglementarilor acestei piete, care au dus la scandalurile din ultima vreme.

"Nu este un lucru imbucurator ca sunt membru in Consiliul de Administratie al ANSVM, pentru ca este un colectiv care nu cred ca poate face fata situatiei actuale.

Sunt acolo oameni care nu pot sa-si tina propriile societati de brokeraj si atunci cum pot sa conduca RASDAQ" spune Petru Prunea, care a devenit de curand membru in conducerea ANSVM. El este si presedintele societati de valori mobiliare SIVM Broker Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO