Prima pagina

Razboi austriac pentru cumpararea CEC

Razboi austriac pentru cumpararea CEC
30.09.2004, 00:00 24



Un adevarat razboi sta sa se incinga intre Erste Bank si Raiffeisen Bank pentru preluarea CEC. Doua dintre cele mai puternice banci austriece cu retele regionale solide nu mai ezita sa-si exprime interesul ridicat pentru cel mai mare lant de unitati bancare din Romania, evaluat la 300-400 milioane de euro.



"Erste Bank are un interes puternic si foarte serios pentru intrarea pe piata romaneasca si dorim sa participam la privatizarea CEC. Deja am inceput sa cautam tineri bancheri cu potential pentru a-i familiariza cu ?lumea Erste? printr-un program de rotire a posturilor in Austria si in subsidiarele din Europa Centrala", a declarat pentru Ziarul Financiar Hana Cygonkova, purtatorul de cuvant al Erste Bank pentru Europa Centrala.



Managementul bancii austriece considera ca "CEC se potriveste foarte bine cu structura Erste Bank".



"Raiffeisen este pregatita sa se lupte cu Erste Bank pentru preluarea CEC, iar experienta castigata o data cu restructurarea Bancii Agricole ne va ajuta in acest proiect", declara recent pentru Ziarul Financiar Herbert Stepic, vicepresedinte al RZB si presedinte al Raiffeisen International - entitatea care controleaza subsidiarele din regiune ale grupului.



Reprezentantii ambelor banci asteapta cu nerabdare selectarea oficiala a consultantului care va pregati privatizarea CEC in numele statului roman. Ministerul Finantelor - reprezentantul statului ca actionar unic al CEC - inca nu primise ieri asa-numitul "no objection" din partea Bancii Mondiale privind desemnarea bancii de investitii americane JP Morgan drept castigator al selectiei de oferte pentru mandatul de consultant al uneia din ultimele mari privatizari bancare din regiune.



Potrivit unor surse oficiale, Herbert Stepic intentioneaza sa aiba o discutie cu ministrul finantelor Mihai Tanasescu pe tema privatizarii CEC, cu ocazia reuniunii de toamna a membrilor FMI si Bancii Mondiale, de la Washington.



Chiar si analistii Raiffeisen Centrobank apreciaza ca Erste Bank este "in mod evident" dispusa sa plateasca un pret "foarte competitiv" pentru cea mai mare retea de sucursale din Romania.



"Ne asteptam la un interes ridicat pentru aceasta privatizare avand in vedere ca multe banci precum OTP, Bank Austria, UniCredit, KBC sau Banca Intesa sunt inca sub-reprezentate pe aceasta piata cu mare potential", se spune intr-o analiza a Raiffeisen.



Strategia Erste Bank are in vedere ca in momentul intrarii pe piata - prin preluarea CEC sau sub o alta forma - banca sa dispuna deja de resurse umane locale bine pregatite, obisnuite cu stilul si procedurile de lucru construite intr-o institutie cu 185 de ani vechime.



Erste Bank este cea mai veche banca de economii din Austria (erste - prima, germ.) si si-a pastrat in timp un statut de banca de retail, cu servicii dedicate clientilor persoane fizice si intreprinderi mici si mijlocii. Ca atare, Erste se considera o "banca a clasei mijlocii".



Oficialii Erste Bank se lauda ca detin "licenta" transformarii unei banci care merge in pierdere intr-un profitabila.



"In toate bancile cumparate in tari din vecinatatea Austriei am reusit adevarate rastunari de situatie: cele mai mari achizitii ale noastre - Ceska Sporitelna, cu 5,5 milioane de clienti, si Slovenska Sporitelna, cu 2,5 milioane de clienti - sunt in prezent cele mai puternice banci de pe pietele respective, dupa ce s-au confruntat cu mari probleme", spune Hana Cygonkova, purtatorul de cuvant al Erste Bank.



Raiffeisen Bank se afla in plin proces de expansiune a cotei de piata in sistemul bancar romanesc, depasind deja nivelul de 8% si recuperand practic pozitia detinuta de Banca Agricola in vremurile sale bune. Managementul Raiffeisen considera ca preluarea CEC ii va aduce accesul la noi segmente de clienti.



Erste Bank a avut o experienta pasagera in Romania, infiintandu-si si o firma de brokeraj pe Bursa, insa s-a retras in 1998, nemultumita de mersul afacerilor. La jumatatea lui 2004, Erste Bank detinea active bilantiere evaluate la 137,6 miliarde de euro, in crestere cu 7% fata de sfarsitul lui 2003. In acelasi timp, activele celei mai mari banci romanesti - BCR - de-abia s-au apropiat de cinci miliarde de euro.



CEC - obiectul interesului celor doua banci - se afla intr-un declin constant in ultimii ani, investitiile minime si restructurarea intarziata slabindu-i pozitia pe o piata din ce in ce mai concurentiala. Astfel, cota sa a tot scazut, spre 6% din activul bilantier al sistemului bancar. CEC pastreaza insa avantajul potential al celei mai extinse retele, inclusiv in zona rurala - cu mari perspective de crestere in anii urmatori. CEC detine in prezent 1.424 de sucursale si agentii, cu 325 de unitati mai putin decat in 2000. Dintre acestea, 557 sunt situate in mediul urban, iar 867 de agentii se gasesc in spatiul rural. La sfarsitul lunii iulie, CEC a raportat un profit brut de 13,9 milioane euro si active 1,123 miliarde de euro.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO