Prima pagina

RCS&RDS amana listarea de la Londra din cauza turbulentelor financiare mondiale

RCS&RDS amana listarea de la Londra din cauza turbulentelor financiare mondiale
07.11.2007, 19:14 20

Compania RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, cu operatiuni in alte cinci tari din regiune, a decis sa renunte pentru moment la listarea pe bursa din Londra ca urmare a conditiilor nefavorabile de pe piata.
Listarea era programata pentru aceasta saptamana. Anuntul a fost facut ieri la Londra.
RCS&RDS intentiona sa obtina fonduri de pana la 575 de milioane de dolari pentru a-si finanta extinderea retelei de telefonie mobila din Romania si a operatiunilor in alte piete din regiune. Operatorul, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, intentiona sa obtina banii fara a pierde controlul companiei, prin emiterea unor certificate globale de depozit, care reprezentau actiuni preferentiale fara drept de vot. Oferta urma sa cuprinda peste 74 de milioane de titluri, precum si o optiune de suprasubscriere de pana la 4,9 milioane de titluri.
Daca s-ar fi listat cu succes, valoarea companiei ar fi depasit 2,5 miliarde de dolari (1,7 mld. euro), existand posibilitatea sa ajunga si la trei miliarde de dolari, ceea ce l-ar fi inclus pe Teszari in topul miliardarilor din Romania.
Amanarea listarii reprezinta un esec important pentru orice companie. Prezenta RCS&RDS la Londra ar fi asigurat o vizibilitate mare businessului din Romania si ar fi deschis calea listarii si pentru alte companii locale.
RCS&RDS a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca intentioneaza sa obtina 500 milioane dolari prin vanzarea unui pachet reprezentand circa 15% din capital la bursa din Londra. Intervalul de pret anuntat de RCS&RDS pentru certificate era situat intre 5,25 dolari si 7,25 dolari pe unitate. Coordonatorii globali ai ofertei au fost numiti bancherii de la Morgan Stanley - SUA si UBS, cea mai mare banca elvetiana.
Reprezentantii RCS&RDS nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta decizia.
Pietele financiare internationale sunt in scadere in acest moment ca urmare a crizei din SUA, care s-a propagat in toata lumea.
Pe de alta parte, surse din industria locala telecom aduc in discutie si posibilitatea ca RCS&RDS sa fi primit o oferta de achizitie foarte buna sau sa fi obtinut un credit important pentru a-si finanta extinderea.
In septembrie, Telemobil (Zapp), care intentionase sa lanseze in acest an o emisiune de obligatiuni de 125 mil. dolari, a anuntat anularea operatiunii invocand de asemenea conditiile nefavorabile de pe pietele internationale.
Cu aproximativ 4,8 milioane de clienti, RCS&RDS mai deruleaza operatiuni in Ungaria, Slovacia, Cehia, Croatia si Serbia.
RCS&RDS a avut anul trecut venituri de 297 mil. dolari si un profit operational (EBITDA) de 109 mil. dolari.

Scaderi pe linie la Bucuresti
Majoritatea actiunilor lichide de la Bursa au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri cu scaderi semnificative. Indicele BET al celor mai lichide zece companii a scazut cu 2,3%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a pierdut 2,1%. Piata RASDAQ a fost puternic lovita de corectie, indicele RASDAQ-C scazand cu 2,25%.
Corectiile din ultimele zile au venit in contextul in care BNR a anuntat ca va rata tinta de inflatie stabilita pentru acest an, iar agentia de rating Standard & Poor's a anuntat inrautatirea perspective ratingului Romaniei.
Brokerii sustin insa ca scaderile au fost cauzate mai ales de absenta din piata a investitorilor straini si de apropierea ofertei Transgaz care-i tine in asteptare pe investitorii locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO