Prima pagina

Reforma a ajuns si la piata Rasdaq

22.06.2001, 00:00 10



Dupa ce a ajuns cu un picior in groapa si s-a vorbit mult timp despre o eventuala lichidare, acum piata RASDAQ incearca sa isi faca ordine in ograda.

Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM), organizatia care pastoreste RASDAQ, are un regulament nou de tranzactionare, ce va modifica radical aspectul pietei secundare.

Regulamentul prin care se intentioneaza aceasta reformare nu a trezit, insa, exclamatii de admiratie din partea brokerilor. Din contra, multi au ridicat obiectii.

"Regulamentul este, efectiv, confuz. Ingreuneaza mult tranzactionarea si lasa loc de multe interpretari", spune Radu Popescu, trader RASDAQ la BCR Securities.

Presedintele ANSVM are insa o replica dura: "Regulamentul a fost propus de mai bine de un an de zile. Brokerii l-au avut pe internet si au putut sa-l citeasca si sa faca propuneri. Acum cand regulamentul este aprobat de CNVM sunt tardive comentariile", a declarat pentru Ziarul Financiar Vergil Popescu, presedinte ANSVM.

Toate aceste replici vin pe fondul unei situatii financiare deloc buna a societatii RASDAQ si a ANSVM, precum si a unei lipse de supravegere pe piata RASDAQ, care a dus la o serie de scandaluri, cum au fost cel al furturilor de actiuni si cel al imprumuturilor garantate cu actiuni supraevaluate.

Surse din piata spun ca CNVM a pus piciorul in prag si a cerut regulamente stricte pe piata RASDAQ, dar acum cand acestea au fost aprobate au aparut si opiniile adverse.

"Orice ai face nu pot sa-i multumesti pe toti, dar inca se mai admit propuneri, care pot fi prinse in metodologia de aplicare. Poate ca multi dintre brokeri fug de raspundere, nu vor sa raporteze sau se sperie de conditia de capital minim net.

Eu am stat de vorba cu brokerii, dar dupa vreo 6-7 discutii m-am lasat pagubas si le-am spus sa-si faca singuri un regulament pentru ca acesta este necesar. Din lipsa supravegherii s-a intamplat ce s-a intamplat pe RASDAQ", a spus Vergil Popescu.



Preturile pe piata RASDAQ vor intra in tunel

Cea mai importanta schimbare care va fi adusa prin regulamentul de tranzactionare pe piata RASDAQ este impunerea unui "tunel de pret", ceea ce limiteaza drastic variatia zilnica a preturilor de tranzactionare in cadrul unei sedinte.

Pana in prezent, tranzactiile pe Rasdaq erau efectuate prin negocieri directe intre brokeri, cotatia actiunilor fiind libera sa fluctueze oricat in cursul zilei. Acesta a dus ca aproape in fiecare sedinta pe piata extrabursiera sa fie inregistrate variatii extreme.

Miercuri de exemplu una dintre societatile obscure de pe piata a crescut cu 1.500%, in dimp ce alte trei societati si-au dublat preturile, din senin.

Variatiile majore de preturi nu vor mai fi posibile, dar brokerii spun ca acesta masura ar fi trebuit insotita de impartirea pietei pe nivele de tranzactionare si aplicata numai societatilor cele mai lichide.

"Introducerea unor limite de pret avea sens numai daca piata era impartita initial pe mai multe nivele de listare. Nu are sens sa impui o limita de pret pentru actiuni care se tranzactioneaza odata pe an: daca acum doi ani s-a facut o tranzactie la 100 de lei/actiune, iar eu astazi vreau sa cumpar nu vad de ce trebuie sa fiu impiedicat sa dau 10.000 de lei pe ea", este de parere Radu Popescu.

La tranzactionarea societatilor putin lichide vor aparea dificultati din cauza ca in lipsa operatiunilor va fi mai complicata stabilirea referintei de pret fata de care se impun limitele zilnice de variatie.

"Trebuie sa se gandeasca ce fac cu societatile care se afla in aceasta situatie: ori le delisteaza, ori creeaza pentru ele o categorie de tranzactionare separata", spune Radu Popescu

Formatorii de piata vor fi obligati prin regulamentul de tranzactionare sa afiseze cotatii atat de cumparare cat si de vanzare pe societatile pe care doresc sa faca piata.

Ei vor trebui sa afiseze o cerere ferma si o oferta ferma pentru o cantitate minima de 100 de actiuni, pe care sa le mentina cel putin zece zile. Cotatiile introduse in sistemul RASDAQ nu vor putea sa se abata cu mai mult de 15% fata de preturile din piata.

Totodata tranzactiile speciale au fost puse in ordine. Pana acum cu 5.000 de actiuni cu valoarea nominala de 25.000 sau cu actiuni de 200 milioane de lei, se puteau face aceste tranzactii speciale la preturi de doua, trei ori mai mari sau mai mici decat cele din piata.

Potrivit noului regulament, tranzactiile speciale trebuie sa aiba valoarea minima de un miliard de lei si nu pot fi facute la preturi care se abat mai mult de 20% fata de cele din piata.

Exista si operatori ai pietei bursiere care au apreciat noile reglementari.

"E un inceput bun. Totusi intre teorie si practica este o diferenta mare. Asteptam sa vedem cum va fi aplicat regulamentul", a declarat pentru Ziarul Financiar Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.

Acest prim pas de reforma a pietei RASDAQ va trebui urmat de altele. Cele mai importante probleme, care trebuie rezolvate in continuare de RASDAQ pentru a deveni o veritabila piata bursiera sunt delistarea companiilor care nu doresc sa fie pe acesta piata, impartirea societatilor pe nivele de tranzactionare si crestere gradului de informare al investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO