Prima pagina

Reinert va ridica miza pe productia locala cu cel putin 6 mil. euro

24.11.2005, 19:48 17

Prima investitie straina de tip green-field in domeniul procesarii carnii, derulata de producatorul german de mezeluri Reinert langa Brasov, va deveni operationala din luna iulie a anului viitor, in urma unei investitii de peste 15 milioane de euro. Compania a anuntat insa ca planul de investitii pentru Romania nu se opreste la acest proiect.

"In a doua etapa, estimata sa aiba loc cel tarziu in anul 2009, preconizam extinderea capacitatii de productie cu o investitie de 6-8 milioane de euro. Acest proiect vizeaza dublarea productiei de la 12.500 de tone pe an la 25.000 tone pe an", a spus Ovidiu Bocaniciu, general manager H&E Reinert Romania.

El a mai precizat ca dublarea productiei va fi necesara atat cererii crescute de pe piata interna, dar mai ales demararii activitatii de export. Initial, productia fabricii de mezeluri de la Feldioara va fi destinata exclusiv pietei din Romania.

Fabrica va avea o suprafata construita de 10.500 de metri patrati. In prima faza, compania germana va crea peste 250 de locuri de munca, urmand ca dupa extinderea capacitatii numarul salariatilor sa ajunga la 400 de persoane.

H&E Romania va folosi atat materie prima autohtona, in special ingrediente si carne proaspata, cat si din import: carne congelata si transata.

Reinert este prima companie straina care a demarat o investitie green-field pe piata locala a carnii. Deocamdata piata este dominata de afaceri de familie, singurele companii multinationale prezente fiind Tabco-Campofrio si Smithfield, care au cumparat fabrici, respectiv, active de la stat.

Potrivit principalilor jucatori din piata, consumul actual de carne si produse din carne de porc depaseste 300.000 de tone pe an, ceea ce reprezinta o patrime din media de consum europeana. Importurile de carne de porc acopera mai mult de 60% din consumul individual, doar 40% fiind rezultatul productiei si procesarii interne. In acest context, potentialul de crestere este extrem de mare. Primii care au remarcat acest lucru au fost reprezentantii Smithfield, liderul mondial in domeniu, care a preluat activele combinatului de crestere a porcilor Comtim Timisoara anuntand investitii de peste 850 de milioane de dolari.

H&E Reinert a anuntat ca mizeaza dupa primul an de productie pe piata locala pe o cifra de afaceri situata intre 20 si 30 de milioane de euro.

"Obiectivul nostru este ca dupa primii trei ani sa ne clasam intre primii cinci producatori de pe piata locala. Poate ca nu este un obiectiv spectaculos, dar pe o piata competitiva cum e cea din Romania este un obiectiv realist", a mai spus Bocaniciu.

H&E Reinert are in componenta cinci fabrici in Germania cu peste 1.300 de angajati si un rulaj anual de 300 mil. euro.

Piata locala a preparatelor si semipreparatelor din carne s-a ridicat anul trecut la circa 300 mil. euro, fiind impartita intre aproape 2.500 de jucatori. Principalii producatori de mezeluri sunt Cris-Tim, Aldis, Tabco-Campofrio, Angst Ro, Caroli, Principal Construct-preluat recent de actionarii producatorului de vinuri Murfatlar Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO