Prima pagina

Renault pune pe masa 18 mil. dolari pentru a scapa de minoritari

Renault pune pe masa 18 mil. dolari pentru a scapa de minoritari
24.01.2003, 00:00 33

1.200 de lei/actiune, sau 18,35 de milioane de dolari in total. Mai putin decat ar fi vrut minoritarii, insa peste cotatia de ieri la Bursa de Valori: 1060 de lei. Acesta este verdictul celei mai puternice dispute din ultimii ani de pe piata de capital romaneasca si reprezinta pretul pe care francezii de la Renault sunt dispusi sa il plateasca actionarilor minoritari pentru a retrage Automobile Dacia de la bursa.
Pretul este oficial incepand de astazi, dar oferta de preluare pentru delistarea Automobile Dacia va putea fi lansata, conform legii, dupa minim 30 de zile.
Actionarii minoritari vor avea la dispozitie zece zile pentru a contesta pretul, insa numai cu conditia sa reprezinte 75% din actiunile vizate de oferta.
Renault detine 92,72% din actiunile Dacia si, indiferent de rezultatul ofertei de preluare a pachetului de 7,28% aflat in proprietatea actionarilor minoritari, va putea delista compania de la Bursa de Valori.
Pretul ofertei, determinat de societatea de consultanta si evaluare PricewaterhouseCoopers (PwC), a fost subiectul unei dispute puternice intre Renault si actionarii minoritari ai Dacia pe aproape tot parcursul anului trecut. Disputa purtata atat formal, sub forma schimburilor de declaratii in presa, cat si informal, la nivel de lobby.
Miza pentru minoritari era obtinerea unui pret cat mai mare pentru a vinde si a nu ramane captivi in companie iar pentru Renault, reducerea valorii ofertei, care ar fi putut atinge si 70 de milioane de dolari, atat cat ar fi vrut minoritarii.
Actionari minoritari, reprezentati de fondurile de investitii Broadhurst si Romanian Investment Company (ce detin impreuna 3% din Dacia), doreau initial un pret de 5.000 de lei/actiune. De cealalta parte, Renault a luptat pentru a putea oferi in jur de 1.000 de lei/actiune.
Pretul de 1.200 de lei/actiune a fost oferit de Renault dupa ce PwC a stabilit ca activul net al Dacia este de 810 lei/actiune.
Ce spun, acum, dupa luni de dispute, actionarii minoritari despre pret?
"Dupa ce Renault a evaluat acum 3 ani Dacia la aproximativ  5.000 de lei/
actiune, dupa ce s-au investit 242 de milioane de dolari si dupa ce statul roman a acordat facilitati diverse in valoare de peste 450 miliarde lei, Dacia a ajuns sa fie evaluata la 810 lei/actiune?", se intreaba Cristian Siminel Andrei, directorul fondului Broadhurst.
Constantin Stroe, vicepresedintele Automobile Dacia, nu a dorit sa comenteze oferta.
Anul trecut, insa, in timpul disputei cu minoritarii, oficialii Renault spuneau ca nu pot oferi un pret ridicat pe actiuni pentru ca Autmobile Dacia a inregistrat pierderi mari in ultimii ani (77 de milioane de dolari numai in 2001) datorita investitiilor si procesului de restructurare.
In urma cu doua luni, Constantin Stroe spunea ca oferta va fi facuta la un pret peste valoarea nominala (1.000 de lei/actiune).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO