Prima pagina

Restantele populatiei la banci au urcat la 61 mil. euro

Restantele populatiei la banci au urcat la 61 mil. euro
31.07.2006, 19:25 10

Restantele acumulate de clientii individuali la rambursarea creditelor luate de la banci au urcat la 217 mil. lei (60,8 mil. euro) la sfarsitul lui iunie, arata statisticile Biroului de Credit.
Comparativ cu aceeasi perioada a lui 2005, soldul restantelor marcheaza o crestere cu 87% in lei, ramanand ca dinamica usor in urma creditului pentru populatie, care a urcat in intervalul mai 2005 - mai 2006 cu 89%, potrivit celor mai recente date BNR. Numarul persoanelor raportate de bancile din sistem cu restante curente a crescut la 242.000, cu 52% peste nivelul din iunie 2005.
"Restantele au crescut mai incet decat creditul, inclusiv datorita functionarii Biroului de Credit", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Din iunie anul trecut, Biroul supravegheaza peste 90% din piata bancara, astfel ca datele sunt comparabile.
Epure precizeaza ca in iunie atat totalul sumelor restante, cat si numarul debitorilor marcheaza scaderi fata de luna mai. "Este insa prea devreme pentru a vorbi de o tendinta. Va trebui sa vedem ce aduc lunile urmatoare", mai spune Epure.
La sfarsitul lui mai, restantele persoanelor fizice la plata creditelor bancare totalizau 225 mil. lei (echivalentul a 63,5 mil. euro), in timp ce numarul restantierilor era de 257.000.
Din totalul restantierilor, peste 34.000 inregistrau in iunie datorii neachitate la cel putin doua banci din sistem. Anul trecut, numarul acestora era de aproximativ 22.000. Numarul maxim de banci la care un debitor inregistreaza restante curente este de noua, la fel ca la jumatatea anului trecut. Epure spune ca recordul privind cea mai mare restanta individuala a ramas neintrecut din primavara trecuta, cand o banca a raportat o datorie neachitata de aproximativ 200.000 de dolari.
In structura restantelor, cea mai importanta pondere o detine creditul de consum, in timp debitorii sunt foarte atenti la rambursarea imprumuturilor ipotecare. La sfarsitul lui iunie, restantele la creditele de consum totalizau 183 mil. lei (51,3 mil. euro), adica ceva mai mult de 84%. Pe locul al doilea sunt creditele acordate pe card, la care s-au adunat restante de 25 mil. euro, adica 11,5% din total.
Creditele ipotecare-imobiliare inregistrau, la sfarsitul lunii iunie, datorii neachitate de numai 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro), respectiv mai putin de 2% din total, cu mult sub ponderea pe care o detin in totalul finantarilor acordate populatiei, de aproximativ 18%.
Potrivit datelor Biroului de Credit, restantele in lei sunt cele mai mari, reprezentand 88% din total, cu 191 de milioane de lei, cu mult peste ponderea pe care moneda locala o detine in structura finantarilor acordate clientilor individuali. Datoriile neachitate provenite de la credite in euro totalizeaza 6 milioane de euro, iar la dolari, restantele sunt de 1,3 milioane de dolari. Activitatea de creditare a continuat sa accelereze in primele luni de vara, spune Serban Epure, comentand pe marginea numarului de interogari zilnice ale bazei de date a Biroului de Credit.
"Activitatea din iulie va fi doar usor mai redusa decat in mai si iunie, cand am inregistrat peste 500.000 de interogari lunar. Pentru iulie estimez 495.000 de interogari", a comentat Epure. Luna iunie a adus de altfel, un nou record al interogarilor zilnice, pe data de 8, baza de date fiind accesata de 25.726 de ori. De altfel, numarul interogarilor a crescut aproape constant de la inceputul anului, perioada sarbatorilor de Pasti aducand un varf, care a fost deja depasit.
La acordarea unui credit, bancile cer informatii privind istoricul clientului de la Biroul de Credit. De la inceputul anului, institutia a inregistrat peste 3 milioane de consultari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO