Prima pagina

Revin fondurile de pensii private, dar facultativ

30.03.2001, 00:00 18



In reforma fondurilor de pensii, este necesara o "perioada de tranzitie" de 2-3 luni in care sa functioneze fondurile facultative, cu contributie voluntara si nu trebuie infiintate de la inceput fondurile publice administrate privat cu contributie obligatorie, a spus ieri miistrul muncii si protectiei sociale, marian Sarbu.

"Felul in care ar trebui sa aduca clienti si sa administreze aceste fonduri facultative ar putea constitui criterii de eligibilitate pentru admiterea ca administratori ai fondurilor de pensii", a spus el.

In urma unui lobby intens al societatilor de asigurari prezente pe piata romaneasca, Guvernul Isarescu a adoptat in toamna anului trecut o ordonanta de urgenta prin care sistemul de pensii era reformat, in ideea despovararii statului de plata unei parti a pensiilor.

Ordonanta cu pricina a fost insa printre primele abrogate "la pachet" de guvernul Nastase.

Proiectul, asa cum a fost initiat de Ministerul Protectiei Sociale in colaborare cu Banca Mondiala, presupunea crearea a trei piloni, adica a trei surse de pensie.

Pilonul I - format din sistemul public, ca pana acum, dar spre care va merge o contributie mai mica cu 10 procente, pilonul al II-lea - alimentat cu cele 10 procente din actuala contributie la fondul de pensii si asigurari sociale, de 38,5% din salariu brut si pilonul al III-lea - alimentat, in mod voluntar, din contributii suplimentare.

Cheia reformei era tocmai pilonul II, pentru care contributiile sunt obligatorii si numai alegerea fondurilor de administrare este optionala.

"Pilonul III de fapt exista si acum, pentru ca in oferta societatilor de asigurare sunt si produse care contin anuitati viagere dupa o anumita varsta, in schimbul unei contributii pana la acea data.

Astfel incat nu cred ca e o decizie prea fericita", spune Viorel Vasilascu, director in cadrul companiei Interamerican, cea mai mare societate elena privata de asigurari.

Interamerican si-a exprimat intentia de a investi pe aceasta piata, alaturi de alte nume mari dintre asiguratorii mondiali: Allianz, cea mai mare societate din Germania, Nederlanden, cea mai mare din Olanda, Commercial Union, liderul pietei in Marea Britanie sau American International Group, cel mai mare grup de servicii financiare si asigurare din lume.

"Cred ca ar trebui sa fie un sistem consistent, care sa fie legiferat cu toate componentele odata. Actuala abordare nu ni se pare o solutie buna", spune si Violeta Ciurel, directorul Nederlanden Asigurari de Viata Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO