Prima pagina

Rezultatul strans al alegerilor complica ecuatia puterii in Germania

20.09.2005, 19:55 15

Rezultatul alegerilor din Germania a accentuat starea de incertitudine la Berlin, dar si in alte capitale europene.

Cu doar trei mandate de deputat in Bundestag in plus fata social-democrati (SPD), crestin democratii (CDU/CSU), marii favoriti ai acestor alegeri pana in urma cu doar o luna, sunt departe de scorul pe care il asteptau.

Dar socul a venit din alta parte. Cu doar o zi inainte de scrutin erau cotati cu 41-42% in optiunile de vot, iar rezultatul a fost un dus rece pentru ei si candidatul lor la fotoliul de cancelar, Angela Merkel: 35,2%, adica cu doar 0,9 procente mai mult decat SPD, care a obtinut 34,3%.

Nici unul dintre cele doua mari blocuri politice nu poate forma guvernul imprena cu aliatii lor, caz in care vor urma discutii laborioase pentru formarea unei mari coalitii SPD-CDU, discutii care ar putea bloca politic tara, dar si UE, care nu are nevoie acum de o Germanie slabita si cu moralul la pamant.

Rezultatele alegerilor au fost asteptate cu interes si la Bucuresti, cel putin prin prin prisma sanselor de integrare in Uniunea Europeana. Asta pentru ca CDU/CSU sunt formatiuni mai putin dispuse sa faca Romaniei sau Bulgariei concesiile pe care le-a facut acestor tari social-democratii lui Gerhard Schroeder.

Angela Merkel a spus de mai multe ori ca va fi cu ochii pe pregatirile de aderare ale celor doua tari si ca nu va admite abateri: "Vom fi atenti ca aderarea sa aiba loc doar daca sunt indeplinite in mod real toate conditiile". Si a mai spus ceva Angela Merkel, referitor la clauza de salvgardare care poate amana aderarea la UE cu un an: "Consider ca este gresita decizia ca, in cazul in care criteriile nu sunt indeplinite la 1 ianuarie 2007, Bulgaria si Romania sa poata adera automat la 1 ianuarie 2008, pentru ca, in orice caz, trebuie indeplinite criteriile".

Tonul crestin-democratilor mai ales la adresa Romaniei a fost foarte dur, mai ales in Parlamentul European (PE). O buna parte dintre ei s-au opus vehement in PE ratificarii Tratatului de aderare. Motivul: Romania nu este pregatita, iar prin Tratatul de aderare i s-au alocat multi prea multi bani comunitari, in perioada 2007-2009.

In schimb, social-democratii sunt mai ponderati in declaratii, Schroeder admitand ca aderarea Romaniei ar putea fi amanata, dar numai cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO