Prima pagina

Romania ar putea aplica modelul austriac in privinta statului maghiarilor

14.06.2001, 00:00 21



Daca Ungaria nu va lua in consideratie obiectiile ridicare de administratia de la Bucuresti privind "forma si continutul" proiectului de lege privind maghiarii din afara granitelor, Guvernul roman ar putea decide ca legea dezbatuta in Parlamentul de la Budapesta nu se aplica pe teritoriul Romaniei, asemenea deciziei luate deja de Austria.

aeful diplomatiei romane Mircea Geoana i-a trimis omologului sau ungar o scrisoare in care sunt detaliate temerile Romaniei fata de acest proiect.

Intentiile proiectului dezbatut in Parlamentul de la Budapesta depasesc nivelul declaratiilor oficialilor maghiari - potrivit carora o asemenea lege este menita sa apere identitatea culturala a maghiarilor din afara granitelor - intrucat legea va avea o dimensiune economica evidenta.

In baza acesteia, Ungaria ar urma sa beneficeze de 1-2 milioane de lucratori recrutati din tarile limitrofe. Coroborand aceste prevederi cu declaratiile premierului ungar Viktor Orban, care aprecia recent ca, daca vrea sa se dezvolte Ungaria va avea nevoie, in viitorul apropiat, de mai multe milioane de muncitori, se poate observa ca "intentiile Ungariei sunt altele decat cele sustinute oficial", a declarat ieri senatorul PDSR Ghiorghi Prisacaru, presedintele Comisiei de politica externa din Senat.

De altfel, pozitia senatorului coincide cu cea a partidului de guvernamant care, cu doua zile in urma, si-a exprimat nemultumirea fata de acest proiect pe care-l considera "discriminatoriu" si in contradictie cu normele europene.

"PDSR este nevoit sa constate cu regret faptul ca proiectul legii privind maghiarii din afara granitelor Ungariei este de natura sa creeze o serie de regimuri cu caracter discriminatoriu iesind din tiparele europene actuale", in materie de protectie a minoritatilor, se arata intr-un comunicat al PDSR.

Ministrul de externe Mircea Geoana, care ieri a fost audiat de comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului, a anuntat ca i-a trimis omologului sau ungar o scrisoare in care explica pozitia Guvernului roman fata de acest proiect.

Continutul scrisorii nu a fost dezvaluit intrucat documentul este, deocamdata, confidential. In functie de raspunsul primit, Guvernul roman va decide daca legea se va aplica sau nu pe teritoriul Romaniei. "S-ar putea ca, in functie de tratative si in functie de raspuns (la scrisoare - n. red) sa constatam ca exista elemente care nu permit sa acceptam discriminarea intre cetateni", a declarat Prisacaru.

Faptul ca legea nu se va aplica si pe teritoriul Austriei, tara cu o puternica comunitate maghiara dar si membra a Uniunii Europene, a intarit suspiciunea autoritatilor romane fata de prevederile legii.

Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor Radu Porgorean sustine ca legea nu se va aplica pe teritoriul Austriei intrucat UE nu a fost de acord sa "introduca prevederi discriminatorii" intre cetatenii sai.

"S-ar putea ca presiunile UE sa se mentina chiar si dupa ce Austria a fost exclusa de pe lista tarilor vizate de lege", lucru care ar obliga Ungaria sa renunte la proiect, opineaza Potgorean. PDSR nu s-a hotarat inca daca trebuie sa ceara amendarea proiectului sau pur si simplu retragerea lui, a adaugat el.

Guvernului roman este nemultumit ca nu a fost informat si nu i s-a cerut opinia cu privire la acest proiect decat dupa ce dezbarerile au ajuns spre final.

"In aceasta problema noi am acuzat o anumita lipsa de eleganta. Constatam ca legea contravine principiilor cuprinse in tratatul de baza dintre Romania si Ungaria si contravine spiritului european. Era firesc ca inainte de orice consultari cu maghiarii din Romania si cu UDMR pe marginea acestui proiect sa fi existat o relatie cu Guvernul Romaniei. Acest lucru ar fi intarit increderea reciproca", a apreciat Gheorghi Prisacaru.

Intrebat daca pozitia PDSR si a Guvernului fata de proiect nu va afectat relatia cu UDMR dar si cu Partidul Socialist Ungar, formatiune cu care partidul de guvernamant se pregateste sa semneze un protocol de colaborare, Prisacaru a evitat sa dea un raspuns transant.

"Noi vrem sa continuam relatiile foarte bune cu pe care le avem cu Ungaria si cu UDMR dar nu facand rabat. Legea ar introduce un dublu standard intre cetatenii Romaniei si noi nu vom accepta acest lucru", a declarat Prisecaru.

Presedintele UDMR Marko Bela crede ca discutiile pe marginea statutului maghiarilor din afara granitelor "s-au amplificat nejustificat" intrucat proiectul are mai mult o dimensiune "simbolica".

"Sper ca proiectul va fi adoptat iar discutiile se vor potoli. Nu cred ca aceste discutii vor afecta relatia noastra cu PDSR", a declarat pentru Ziarul Financiar presedintele UDMR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO