Prima pagina

Romania s-a strecurat de partea buna a Cortinei belgiene

29.12.2001, 00:00 14



Cortina belgiana a devenit un nou concept in politica europeana, o noua granita (denumita astfel dupa statul- gazda al sediului Uniunii Europene) care se intinde de la Marea Baltica la Marea Neagra si care a fost impusa de Occident, scrie The Economist.

Statele din Centrul Europei, impreuna cu Romania si Bulgaria, vor impune vize cetatenilor din Ucraina, Belarus si Republica Moldova, tari care se pare ca vor avea un an dificil, chiar daca actualul regim autoritar din Belarus nu se va mai afla la putere.

Conform The Economist, nici una dintre aceste trei tari nu va accelera reformele necesare pentru revigorarea economiilor nationale, afectate de crize si coruptie, iar daca seceta va persista, anumite regiuni rurale vor fi lovite de foamete.

"Romania a reusit sa se strecoare in partea vestica a cortinei belgiene, dar 2001 va fi un an de incercare. O Romanie disciplinata ar beneficia de un mare potential, dar disciplina nu a fost niciodata punctul forte al romanilor.

Revenirea la presedintie a politicianului populist Ion Iliescu si succesul inregistrat de partidul sau de centru stanga in alegerile parlamentare, ar putea anula eforturile tehnocratilor de a mentine acelasi nivel al salariilor si de a lichida companiile producatoare de pierderi," afirma publicatia citata mai sus.

Potrivit aceleiasi surse, rata inflatiei si deficitul de cont curent vor ramane ridicate, dar economia va inregistra o crestere de 3%, datorita dezvoltarii fara precedent a exporturilor.

Bulgaria, "vecina mai mica si mai putin spectaculoasa a Romaniei" va creste in acelasi ritm, atragand investitii straine ridicate, dar nu destul de mari pentru a contracara rata somajului.

De asemenea, adauga sursa citata, "demoralizatii cetateni bulgari" nu se vor putea compara cu romanii in ceea ce priveste participarea la treburile civice sau spiritul intreprinzator".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO