Prima pagina

Romania se vede cu acordul gata incheiat. FMI mai asteapta

09.03.2004, 00:00 10



Va mai avea Romania un acord cu FMI? "Noul acord a fost finalizat si se va incheia", sustine cu aplomb ministrul finantelor Mihai Tanasescu.



"Misiunea FMI a convenit asupra principalelor elemente ale unui program care ar putea fi sustinut de un acord stand-by de supraveghere preventiva", spune FMI, aratand ca programul nu este inca finalizat, si nici nu este obligatoriu ca acordul sa se incheie, in cele din urma.



De fapt, chiar si Tanasescu isi "nuanteaza" declaratia de mai sus, afirmand ca "mai sunt doua probleme in curs de lamurire" - includerea sau nu in deficitul bugetar a proiectelor de infrastructura realizate in parteneriat public-privat si, implicit, nivelul deficitul bugetar pe 2004.



Ambele parti sunt insa de acord ca discutiile vor fi reluate dupa data de 29 martie. Ce se intampla atunci? Mihai Tanasescu afirma ca boardul FMI va discuta la acea data un raport realizat de un grup independent de experti ai Fondului, care analizeaza relatia FMI cu Romania in ultimii 14 ani. In varianta FMI, boardul institutiei va discuta, pe 29 martie, "analiza ex-post a acordului stand-by anterior", incheiat dupa mai multe intarzieri si prin acordarea unor derogari importante, in octombrie anul trecut.



Cat vor cantari concluziile analizei respective in perspectiva incheierii unui nou acord? Mult, avand in vedere modul in care misiunea Fondului se raporteaza la data de 29 martie. "Ne asteptam sa incheiem discutiile asupra programului in urmatoarele saptamani ulterior sedintei din 29 martie", se spune in comunicatul oficial al FMI.



Ministrul finantelor sugereaza insa ca discutia de pe 29 martie nu ar avea nici o relevanta asupra negocierilor pentru noul acord, sustinand ca, "mai mult ca sigur", nu va mai fi o noua misiune a Fondului in aprilie, "lamuririle" inca necesare urmand a fi rezolvate "sub forma electronica".



Situatia noului acord ar putea fi clarificata de Uniunea Europeana, care isi trimite in aceste zile la Bucuresti o echipa de experti care sa evalueze conditiile in care s-ar putea realiza o eventuala preluare a monitorizarii de politica economica a Romaniei.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO