Prima pagina

Rusia ne pregateste ceva: dependenta energetica

18.07.2001, 00:00 18



Productia de gaze naturale a Romaniei va scadea sub un miliard de metri cubi in urmatoarele trei decenii, in conditiile in care consumul intern, de aproape 17 miliarde mc acum, va creste in mod sigur.

Ca urmare, cu toata integrarea europeana a Romaniei, relatiile cu Rusia, care detine o treime din rezervele mondiale, vor trebui sa tina neaparat cont de aceasta viitoare dependenta energetica.

"Evolutia descendenta a productiei interne este strans legata de epuizarea rezervelor proprii de gaze naturale si de fenomenul depletarii, adica lipsa descoperirii unor noi zacaminte de gaze naturale in vederea exploatarii la nivel industrial", explica Mihai Gherman, directorul Directiei Generale de Evaluare si concesionare Resurse Minerale din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Cu toarte acestea, batalia de pe plan mondial pentru descoperirea unor noi rezerve se desfasoara si pe teritoriul tarii noastre.

Giganti petrolieri ai lumii ca Amoco, Shell, Ramco sau TotalFina Elf au investit pana acum 200 milioane $ in prospectari ale subsolului romanesc, altadata foarte bogat in titei si gaze, si nu s-au linistit inca, chiar daca au pierdut peste jumatate din bani.

In Romania s-au produs in 2000 circa 13,6 mld. mc de gaze naturale, iar consumul s-a ridicat la 16,9 mld. mc. Diferenta de cantitate este importata din Rusia.

Pentru comparatie, Germania produce annual aproximativ 20 mld.mc, dar care reprezinta numai 5% din consum. Restul, tot din Rusia. Polonia este deja cvasi-dependenta: are o productie interna situata sub 2 mld. mc, in conditiile unui consum de aproximativ 11 mld. mc.

Cea mai mare cantitate de gaze naturale produsa vreodata in Romania s-a inregistrat in 1986, cand productia interna a atins nivelul record de 36 mld. mc. Tot atunci, consumul era dublu fata de acum, chiar daca in case era gheata bocna: mamutii industriali isi faceau datoria. Intre timp, am ramas totusi in topul marilor consumatori.

Potrivit publicatiei Oil & Gas Journal, Romania ocupa pozitia 25 in lume in 1998 in topul celor mai mari consumatori de gaze naturale din lume cu 18,2 mld. mc, situandu-se cu putin in urma Chinei, Australiei sau Indiei si inaintea unor tari precum Pakistan, Belgia, Spania, Polonia sau Ucraina.



Romania - un teren de lupta pentru gigantii petroluluigazului si titeiului

Lupta gigantilor petrolieri ai lumii a gasit un nou areal de confruntare in Romania. Din 1993 incoace companiile straine convinse ca vor gasi titei si gaze in Romania au investit peste 200 mil. $, din care mai mult de jumatate sunt definitiv pierduti.

Totusi, cum rata de succes pe plan mondial este de 15-20%, se pare ca pariorii pe subsolul Romaniei mai raman inca la masa de joc.

Compania olandeza Shell a investit acum cativa ani peste 50 mil. $ in perimetrul Transilvania Nord fara nici un rezultat, iar Amoco (acum parte a British Petroleum Amoco) impreuna cu Wintershall (Germania) sau Arco (SUA) au pierdut intre 1993 si 1996 60 mil. $ in lucrari de explorare desfasurate intr-un perimetru situat in Carpatii de curbura.

Desi poate parea paradoxal, reprezentantii multinationalelor sunt mai ingrijorati de climatul asigurat de autoritati investitorilor din acest domeniu decat de eventualitatea unui esec in domeniul extractiei de gaze naturale si titei.

"Afacerile din domeniul extractiei petrolului presupun o mare doza de risc, astfel ca operatorii de profil sunt companii foarte potente din punct de vedere financiar, care-si pot permite riscul de a pierde multi bani", explica Mihai Gherman, directorul Directiei Generale de Evaluare Cercetare Resurse Minerale din cadrul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).



Pentru pierderi mai mici, cautarea se face in grup

Companiile angrenate in aceasta lupta si-au stabilit deja o strategie menita sa imparta riscul intre operatori. De ce ?

"Pentru ca o companie mare prefera sa investeasca in 30 de locatii diferite, avand sanse mult mai mari sa aiba succes in cateva dintre ele, decat sa-si concentreze resursele in doua sau trei perimetre, unde costul integral al investitiei este suportat de un singur operator. De aceea, firmele cauta sa opereze impreuna in acelasi perimetru de explorare", spune Gherman.

Potrivit ANRM, in prezent, sunt concesionate pentru explorare, dezvoltare si exploatare petroliera 45 de perimetre in baza a 14 acorduri incheiate cu operatori romani si straini.

In afara celor mentionate, in Romania mai activeaza companii precum Hemco, Redeco, Forest Oil(SUA), Tullow(Islanda), Europa Oil & Gas, TotalFina Elf (Franta-Belgia), Wintershall(Germania), Ramco, Sterling Resources sau Paladin Resources(Marea Britanie).

Daca Shell, Amoco sau Wintershall s-au "fript" deja in Romania la prima incercare, la capatul celalalt se afla compania britanica Paladin Resources, care se afla foarte aproape de a obtine un rezultat comercial.

In acest moment, lucrarile Paladin Resources sunt in faza de evaluare, care este premergatoare celei in care englezii vor putea exploata si valorifica zacamintele descoperite.





Deocamdata zacaminte sunt, mai trebuie bani

Reprezentantii firmelor venite in Romania in goana dupa exploatarea rezervelor de petrol (care semnifica, potrivit specialistilor, gaze naturale si titei) apreciaza ca tara dispune de zacaminte importante, insa lipsa investitiilor in sectorul de explorare si de productie a dus la o scadere drastica a productiei in ultimul deceniu.

Practic, Romania, alaturi de Ungaria, Slovacia sau Bulgaria, se afla printre tarile ale caror zacaminte s-au depletat, adica nu s-au mai descoperit noi zacaminte in vederea exploatarii. Cu toate acestea, marile companii straine sapa fara incetare.

In 2000, compania germana Wintershall s-a decis sa inceapa lucrarile alaturi de Exprogaz in perimetrul Transilvania Sud. Investitorul strain a alocat 5 mil. $ pentru prima etapa - cea a prospectiunilor, faza in care au fost executate peste 600 km de profile seismice pe o suprafata de 900 kmp din totalul de 6700 kmp ai intregului perimetru.

Un alt jucator important pe piata romaneasca este compania Ramco, care opereaza incepand din 1999 impreuna cu SNP Petrom in blocul VI Moinesti, situat in apropiere de Gura Humorului.

"Compania a alocat un buget de 5,5 mil. $ pentru prima etapa a lucrarilor, in care au fost efectuate diverse teste de cercetare geologice si geofizice, iar in trimestrul IV al acestui an, vom amplasa o sonda de explorare in zona Poduri (jud. Bacau) care ne costa inca 6 mil. $", spune Vladimir Rosca, directorul Ramco Romania.

Perimetrul concesionat de ANRM va putea fi exploatat, cel mai probabil la sfarsitul lui 2002, investitiile in faza de dezvoltare putand ajunge la 50 mil. $. Zona se intinde pe 1750 kmp si "este situat intr-o zona cu traditie petroliera, echipamentele de forare si mana de lucru fiind romaneasca", a subliniat Rosca.

Partenerii lui Ramco in lucrarile desfasurate la blocul VI Moinesti sunt Dafora Medias, Petros SA Ploiesti (detinut de Grupul Rompetrol), M-I Petroservices Romania SRL si Atlas GIP SA Ploiesti - care asigura operatiunile de natura geofizica si fluidele de foraj. Ramco este castigatoarea celei de-a treia runde de licitatie pentru blocul I Brodina, blocul III Cuejdiu, blocul IV Bacau, unde este asociat cu Europa Oil & Gas, Millenium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO