Prima pagina

Rusii si japonezii au lasat Kurilele pentru mai tarziu

06.09.2000, 00:00 10



Rusia si Japonia au convenit ieri sa continuie incercarile de a rezolva disputa teritoriala asupra insulelor Kurile, dar sperantele privind semnarea unui acord in acest sens pana la sfarsitul anului sunt practic nule.

Premierul japonez Yoshiro Mori si presedintele rus Vladimir Putin au recunoscut ca nu au reusit sa rezolve disputa in cele doua zile de convorbiri de la Tokio, dar au subliniat ca relatiile bilaterale inregistreaza cel mai mare progres din ultimii 50 de ani, relateaza Reuters.

"Am cazut de acord sa continuam discutiile asupra subiectului, pentru a putea ajunge la semnarea unui tratat de pace care sa rezolve problema suveranitatii asupra insulelor", a declarat Mori.

Disputa privind cele patru insulite din arhipelagul Kurilelor, descoperite de rusi in secolul al XVII-lea, cedate japonezilor in 1875, si anexate de Uniunea Sovietica in 1945, este singurul obstacol in calea semnarii unui tratat de pace intre cele doua tari, care se afla practic in stare de razboi de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Valoarea economica a insulelor este limitata, iar importanta lor strategica este destul de redusa, dar Rusia se teme ca renuntarea la ele ar putea aduce un val de extremism nationalist.

Cele doua tari au convenit in 1997 sa incerce incheierea unui tratat de pace anul acesta, dar Putin a lasat sa se inteleaga ca partile au renuntat tacit la termenul-limita.

"In opinia mea, important nu este termenul-limita in sine, ci sa existe bunavointa ambelor parti pentru rezolvarea acestei probleme dificile. Atat Japonia, cat si Rusia au aceasta bunavointa", a declarat liderul rus.

El a salutat recentele imbunatatiri ale relatiilor bilaterale si a afirmat ca apropierea inceputa de predecesorul sau, Boris Eltan, si de premierul nipon de atunci, Ryutaro Hashimoto, a adus deja mai multe rezultate in ultimii trei ani decat in cei 50 de ostilitate din perioada Razboiului Rece.

"Rusia si Japonia intra in noul mileniu de pe pozitii cu totul noi, ca parteneri strategici. Este adevarat ca nu am reusit semnarea unui tratat de pace, dar cred ca este foarte important si pozitiv faptul ca cele doua tari accepta existenta unei probleme. Vom continua dialogul", a conchis Putin.

Presedintele rus urmeaza sa se intalneasca din nou cu premierul nipon la summit-ul Cooperarii Economice Asia-Pacific (APEC), in luna noiembrie. De asemenea, Putin l-a invitat pe Mori sa efectueze o vizita la Moscova la o data ce urmeaza sa fie stabilita ulterior.

Cei doi lideri au semnat o serie de documente privind intensificarea cooperarii economice in diverse domenii, inclusiv proiecte privind conectarea retelelor ruse de gaze naturale si electricitate cu Japonia si imbunatatirea infrastructurii transporturilor in Siberia si Extremul Orient rus.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO