Prima pagina

S&P: Acordul cu FMI nu este de ajuns

09.11.2001, 00:00 14



Semnarea de catre Romania a acordului de imprumut stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) nu este o conditie suficienta pentru ca ratingul de tara sa fie imbunatatit, a declarat ieri Konrad Reuss, manager pentru ratinguri de tara al agentiei de evaluare Standard & Poor's pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa.

"Ratingurile pot fi imbunatatite in perioada urmatorilor doi ani, daca autoritatile romane vor continua politicile de reforma, mai ales ca perspectiva pentru calificativele Romaniei este pozitiva", a adaugat Konrad Reuss.

Agentia tocmai a imbunatatit calificativele pe termen lung acordate Bulgariei, ca urmare a progreselor inregistrate de noua guvernare de la Sofia in derularea reformelor economice, precum si a perspectivelor de continuare a acestora.

In urma acestei decizii, ratingul pentru datoria pe termen lung a Bulgariei a urcat de la "B plus" la "BB minus". Modificarea va facilita vanzarea eurobondurilor, in valoare de 700 de milioane de euro, pe care Bulgaria intentioneaza sa le scoata pe piata internationala anul viitor.

In ceea ce ne priveste, Reuss afirma ca este foarte important ca Guvernul roman sa accelereze reformele structurale si sa rezolve problema indelung amanata a marilor intreprinderi de stat care au pierderi, chiar daca aceasta ar putea avea consecinte in plan social.

Oficialul S&P a amintit ca acordul cu FMI este cel de-al saptelea de acest fel semnat de Romania, cele precedente fiind abandonate inainte de finalizarea lor.

Executivul trebuie sa evite derapajele fata de obiectivele asumate prin acordul cu Fondul si sa respecte tintele referitoare la deficitul fiscal si bugetar, care "nu sunt foarte ambitioase", a mai spus Reuss.

FMI a aprobat, saptamana trecuta, acordul de imprumut stand-by cu Romania, in valoare de 300 de milioane de DST-drepturi speciale de tragere (aproximativ 383 de milioane de dolari), prima transa, de 52 milioane DST (66 milioane de dolari), fiind disponibila imediat.

Stabilitatea macroeconomica, scaderea ratei inflatiei, limitarea deficitului de cont curent si cresterea rezervelor valutare ale BNR sunt principalele obiective ale programului economic guvernamental pentru perioada 2001-2002, asumat prin memorandumul de intelegere incheiat cu institutia financiara internationala.

Standard & Poor's a modificat, la inceputul lunii martie, de la stabil la pozitiv, perspectiva privind datoria in valuta si moneda nationala, si a reconfirmat ratingurile acordate Romaniei.

Ratingurile acordate Romaniei sunt "B minus" pentru datoria pe termen lung in valuta, "B" pentru datoria pe termen lung in moneda nationala, "C" pentru datoria pe termen scurt in valuta si, de asemenea, "C" pentru evolutia pe termen scurt a datoriei in moneda nationala.

La randul sau, agentia de evaluare Moody's Investor Services a precizat recent, in raportul anual privind evolutia economiei romanesti, ca agentia de rating ar putea imbunatati calificativele acordate Romaniei numai in cazul formularii, impreuna cu Fondul Monetar International, a unui program de stabilizare economica, precum si dupa finalizarea procesului de privatizare a societatilor de stat oferite spre vanzare.

Agentia de evaluare Fitch IBCA, a acordat Romaniei, in luna noiembrie a anului trecut, calificativele "B", pentru datoria pe termen lung in valuta, pentru datoria pe termen lung in moneda nationala si pentru indatorarea pe termen scurt in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO