Prima pagina

Sanex Cluj ii imprumuta pe noii actionari majoritari cu 5 milioane de euro

04.08.2004, 00:00 39

Producatorul de materiale de constructii Lasselsberger - Austria a contractat un imprumut in valoare de 5 milioane euro de la compania Sanex Cluj, pe care a preluat-o de numai trei luni.
In Romania , de obicei firmele straine imprumuta companiile locale.
Contractul de imprumut a fost incheiat saptamina trecuta.
"A fost un plasament motivat de optimizarea finantelor grupului. Este o practica foarte curenta in cadrul unui grup plasamentul unor dispobilitati intre firmele membre, in conditii mult mai avantajoase decat cele bancare", a declarat  pentru ZF Stefan Bucataru, directorul general al Sanex Cluj.
Dobinda imprumutului acordat pe o perioada de un an va fi platita lunar si calculata in functie de EURIBOR (rata medie a dobinzilor interbancare pe piata  europeana), la care se adauga o cota de 2% din soldul ramas, se arata intr-un raport al producatorului roman de placi ceramice si obiecte sanitare.
"In luarea acestor decizii se tine cont si de impozitele si taxele din fiecare tara", a adaugat directorul companiei.
Subsidiara ceha a grupului va vinde companiei Sanex, in acest an, placi ceramice cu o valoare estimata de patru milioane de euro, se mai arata in raport.
Compania din Cluj a inregistrat anul trecut un profit net de un milion de dolari, raportat la vinzari de 41 milioane dolari.
Sanex Cluj dispune de cele mai mari capacitati de productie de pe piata romaneasca, cu 6,8 milioane de metri patrati de placi ceramice si 13.000 tone de obiecte sanitare, avind o cota de 23 - 25 % din piata obiectelor sanitare.
Lasselsberger a preluat controlul Sanex in luna aprilie, dupa ce a cumparat vehiculul de investitii Goodison Holdings BV, inregistrat in Olanda, care detinea pachetul majoritar la Sanex Cluj.
Lasselsberger, una dintre cele mai mari afaceri de familie de pe piata materialelor de constructii din Europa, a achizitionat doi din primii trei producatori locali, Sanex Cluj Napoca si Mondial Lugoj, devenind liderul unei piete cu vanzari anuale estimate la aproximativ 110 milioane euro in 2003.
In Romania, Lasselsberger controleaza acum peste 35% din piata de faianta si gresie prin Sanex si Mondial, fiind urmat de Zalakeramia (prin Cesarom Bucuresti), cu  circa 25%, Delta Distribution, cu aproximativ 18%, restul pietei fiind ocupat de doi producatori locali mici si zeci de importatori.
Austriecii au inceput in ultimii doi ani o campanie de achizitii fara precedent in regiune, in valoare de zeci de milioane de euro. Au cumparat pe rand producatori locali din Cehia, Slovacia, Romania, Ungaria si Italia.
Lasselsberger mai detine aproximativ 40% din actiunile grupului ungar Zalakeramia, care este proprietarul Cesarom Bucuresti, al doilea producator de placi ceramice pe piata romaneasca.
Austriecii au avut deja o prima tentativa de a prelua controlul Zalakeramia prin derularea unei oferte publice de preluare pe bursa de la Budapesta, insa banca ungara AEB a refuzat sa-si diminueze participatia de peste 50% in compania ungara. Cu toate acestea, Lasselsberger nu a renuntat la planul sau de a prelua Zalakeramia si cauta solutii pentru a-si atinge obiectivul strategic. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO