Prima pagina

Scandal in Germania dupa aparitia in presa a unui document diplomatic

01.06.2001, 00:00 30



Un raport guvernamental intern aparut in presa a provocat un scandal de proportii in Germania, executivul lansand o ancheta pentru a afla cine a oferit informatiile confidentiale ziaristilor.

Documentul care sintetizeaza convorbirile dintre cancelarul german Gerhard Schroder si presedintele american George W. Bush in timpul intalnirii pe care au avut-o in martie la Washington, relateaza CNN.

Potrivit articolelor aparute in presa germana, raportul dezvaluie faptul ca Michael Steiner, consilierul pentru politica externa al lui Schroder, l-a informat pe Bush ca liderul libian Muammar Gadhafi a recunoscut implicarea sa intr-un atac cu bomba asupra unei discoteci din Berlin si in atentatul de la Lockerbie.

In plus, documentul contine comentarii rautacioase facute de liderul german si cel american despre alte figuri importante de pe scena politicii internationale, printre care liderul palestinian Yasser Arafat si regele Iordaniei, Abdullah al II-lea.

Miercuri, comisia pentru politica externa a Parlamentului german i-a audiat pe seful diplomatiei germane, Joschka Fischer, si pe Steiner in legatura cu scurgerea de informatii.

In timp ce Fischer a calificat afacerea drept "extrem de enervanta", analistii considera ca aceasta veritabila gafa diplomatica este mult mai grava.

Presedintele rus Vladimir Putin, amintit si el in timpul convorbirilor germano-americane, a declarat ca publicarea raportului reprezinta o provocare, in timp ce Iordania, Libia si Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea fata de continutul documentului.

Atat Germania, cat si Libia afirma ca Gadhafi nu a recunoscut implicarea sa in cele doua atentate din anii '80.

Alaturi de Fischer si Steiner, comisia parlamentara l-a audiat si pe ambasadorul german la Washington, JA1rgen Chrobog, partidele de opozitie afirmand ca este vorba despre un caz clar de incompetenta guvernamentala.

"Germania nu a cunoscut de mai multe decenii o astfel de gafa in politica sa externa", a declarat Theo Waigel, fost ministru de finante si membru important al Uniunii Social Crestine.

Ministrul german de externe a insistat asupra faptului ca relatarile din presa despre raportul de zece pagini nu au adus prejudicii diplomatiei germane. Dupa audieri, el a declarat ca a raspuns tuturor intrebarilor importante referitoare la acest caz si ca nimeni nu va fi demis in urma scandalului.

Guvernul german recunoaste faptul ca Steiner s-a intalnit in secret cu Gadhafi pe 17 martie, dar insista asupra faptului ca liderul libian a sustinut ca nu este implicat in actiuni teroriste si ca nu s-au discutat cazuri concrete, asa cum reiese din raportul publicat in presa.

Documentul, scris de Chrobog, arata ca Gadhafi a recunoscut implicarea in atentatul de la Lockerbie, din 1988, si in atacul cu bomba asupra discotecii La Belle, din Berlinul Occidental, in 1986.

"El a declarat ca a renuntat la terorism si a cerut sa i se acorde o sansa pentru a dovedi noua atitudine a Libiei", se arata in raportul in cauza.

Crestin-democratii, principala formatiune de opozitie, au acceptat totusi explicatia guvernului, potrivit careia referirile concrete la cazurile La Belle si Lockerbie au fost adaugate ulterior de Chrobog ca o explicatie si nu ca o referire la declaratiile propriu-zise ale lui Gadhafi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO