Prima pagina

Scrisoarea de intentie cu FMI, in criza de timp

04.09.2001, 00:00 8



Cu cateva zile inaintea incheierii vizitei delegatiei FMI conduse de Neven Mates, autoritatile nu pot afirma cu certitudine ca vor obtine parafa oficialului Fondului pe scrisoarea de intentie necesara incheierii unui nou acord de imprumut.

In acest moment, balanta inclina spre ideea ca FMI va spune ca mai sunt destule probleme nerezolvate si astfel negocierile se vor prelungi si in octombrie.

Conform unor surse oficiale, se incearca deja programarea unor discutii la Washington intre reprezentantii Romaniei - ministrul finantelor si guvernatorul BNR, si conducerea la varf a FMI, cu ocazia reuniunii de toamna a FMI si Bancii Mondiale. Aceasta va avea loc la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lui octombrie, iar atunci se va sti exact cum sta Romania.

O problema care ar putea interveni este ca Michael Depler, directorul directiei Europa si cel care trebuie sa dea acordul tehnic asupra programului convenit de FMI cu Romania, intentioneaza sa-si paraseasca functia.

Daca pana de curand oficialitatile romane dadeau ca sigura discutarea scrisorii in boardul FMI in cursul acestei luni, premierul Adrian Nastase a declarat saptamana trecuta ca "un nou acord stand-by ar putea fi incheiat, in mod teoretic, la sfarsitul lunii octombrie, in cazul in care discutiile dintre autoritatile romane si oficialii institutiei se vor finaliza in urmatoarele 10 zile".

Intalnirea dintre Nastase si Neven Mates, programata vinerea trecuta, a fost contramandata din cauza ca discutiile la nivelul ministerelor economice nu erau finalizate si, in aceste conditii, nu exista practic o baza pentru negociere. Aseara nu era inca stabilita o noua programare a intrevederii premierului cu negociatorul-sef al FMI.

Surse oficiale sustin ca Neven Mates va parasi Bucurestiul la sfarsitul saptamanii, cu sau fara scrisoarea de intentie.



Guvernul incearca sa-si faca temele cu FMI pe ultima suta

Principalele teme de discutie ramase nefinalizate le constituie situatia arieratelor, politica salariala din regiile autonome si companiile natinale, precum si privatizarea. Secretarul general al partidului de guvernamant, Cozmin Gusa, a declarat ca Guvernul va evalua stadiul discutiilor cu FMI in sedinta de joi.

Ministrul finantelor Mihai Tanasescu a prezentat ieri conducerii partidului de guvernamant situatia discutiilor cu delegatia FMI in vederea semnarii scrisorii de intentie.

El a refuzat sa faca vreo declaratie legata de acest subiect. In ministerul finantelor se lucreaza inca, la nivelul directiilor, pentru elaborarea unor masuri de reducere a arieratelor care sa convinga delegatia FMI.

De asemenea, sunt analizate "conditionalitatile" pe care Romania si le poate asuma in domeniul finantelor publice prin scrisoarea de intentie.

Practic, discutiile cu reprezentantii Fondului se axeaza in principal pe modalitatile prin care Guvernul va pune in aplicare angajamentele pe care si le asuma prin scrisoarea de intentie.

Potrivit secretarului general al PSD Cozmin Gusa exista elemente care indreptatesc Guvernul sa afirme ca scrisoarea va fi semnata "cat de curand" astfel incat sa fie prezentata board-ului FMI la reuniunea din aceasta toamna. Fara sa ofere detalii, Gusa a spus ca documentul va contine doar acele "angajamente" pe care Executivul poate sa le indeplineasca.

"Esential este angajamentul nostru ca toate elementele din scrisoarea de intentie sa fie realizabile. Credem ca in acest fel vom da un semnal de seriozitate. Avem elemente concrete", a spus Gusa refuzand insa sa dea detalii.



Termoelectrica se restructureaza cu FMI la Bucuresti

Ministrul Industriilor si Resurselor Dan Ioan Popescu s-a intalnit ieri cu echipa FMI condusa de negociatorul sef Neven Mates, aflata la Bucuresti pentru a discuta planul restructurarii marilor regii si companii de stat.

Guvernul va discuta, de asemenea, in sedinta de joi un plan pentru restructurarea acestora, care va fi a€oin concordanta cu cerintele FMI", a spus Cozmin Gusa, secretarul general al PSD.

Una dintre marile societati care vor fi "atinse" de restructurare va fi Termoelectrica. Potrivit unui plan de restructurare convenit cu sindicatele si acceptat de FMI, Termoelectrica va "externaliza" catre administratiile locale activitatea a sapte termocentrale, ceea ce inseamna reducerea cu 2.000-2.400 de posturi a numarului de locuri de munca. "Disponibilizarile sunt o consecinta a reformei", a spus ministrul industriilor Dan Ioan Popescu.

Singurul element pozitiv cert il constituie respectarea recomandarii FMI de reducere a deficitului bugetar la 3,5% din PIB in urma recentei rectificari bugetare si construirea proiectului de buget pe 2002 pornind de la stabilirea unui deficit de doar 3%.

De asemenea inflatia isi mentine o tendinta de scadere, insa expertii FMI au remarcat aparitia unor tensiuni la nivelul deficitului de cont curent, care a depasit 1,3 miliarde de dolari la sfarsitul primului semestru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO