Prima pagina

Se reinventeaza managementul romanesc

25.05.2005, 20:01 37

Straini care au infipt in Romania steagul multinationalelor lasa acum directori romani in locul lor.

Manageri romani care au plecat de-aici pentru a lucra in capitalismul adevarat incep sa se intoarca, scrie revista de afaceri BUSINESS Magazin in numarul din aceasta saptamana, care apare astazi.

S-a incheiat perioada marilor tunuri postcomuniste, competitia creste, companiile au nevoie de minti care sa le construiasca strategii pe termen lung.

Dupa mai bine de un deceniu in care afacerile de la Bucuresti erau conduse de expati, acum la carma a venit un roman.

Daca iei pulsul pietei prin companiile de recrutare, vei afla ca un numar tot mai mare de romani plecati ca manageri in tari mai avansate se intorc acasa, manati nu doar de nostalgii. Pachetele salariale sunt la acelasi nivel ca-n Occident, daca nu chiar mai mari.

Romanii cu experienta manageriala in alte piete cantaresc mai greu in bani la intoarcere. Ei au format in ultimii doi ani un segment de specialisti locali care, treptat, au desfiintat privilegiul expatilor de a castiga in Romania mai mult decat in propria tara. "Deja strainii trebuie sa intre in competitie cu romanii pe aceleasi pachete salariale", spune Daniela Necefor, director la compania de recrutare Total Business Solutions.

Evolutiile de natura politica, inceputul luptei cu coruptia, perspectiva intrarii in Uniunea Europeana, maturizarea pietei muncii, doi ani de crestere economica sustinuta, de peste 6%, ii determina de asemenea pe romani sa se intoarca. Romania trece acum de la o perioada de criza la una de crestere. Ca atare, companiile care pana acum cautau oameni pe vanzari pentru ca se concentrau pe obiective imediate, incep sa-si faca planuri pe termen lung care inseamna marketing, resurse umane sau IT.

"Surprinzator, in ultima vreme directorii de resurse umane sunt din ce in ce mai bine platiti, in unele locuri ajungand sa aiba chiar printre cele mai mari salarii din firma", a declarat George Butunoiu, de la firma de recrutare Alexander Hughes.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO