Prima pagina

Sinterom Cluj spera sa aiba viata lunga cu Dacia Logan

30.08.2004, 00:00 25



Compania Sinterom Cluj a investit in ultimii doi ani peste 10 miliarde de lei pentru a-si integra capacitatea de productie in procesul fabricarii noului model Dacia Logan.



Societatea livreaza deja trei produse pentru Dacia Logan catre Auto Nova din Satu-Mare si UAMT Oradea. Produsele sunt destinate sistemului de franare si stergatoarelor de parbriz pentru noul model realizat la Pitesti. "Alte trei produse sunt in curs de omologare. Primele doua loturi vor fi prezentate la inceputul lunii septembrie, iar cel de-al treilea la sfarsitul lui noiembrie",a declarat pentru ZF Transilvania, Marcel Leonte, director general Sinterom.



Conducerea spera ca in urmatoarele luni sa creasca volumul productiei lunare destinate direct Uzinelor Dacia de la 1,7 miliarde de lei in prezent, la cel putin 5 miliarde de lei la inceputul lui 2006. "Sinterom poate asigura intregul necesar de productie pentru un volum de 200.000 de autoturisme Logan, iar pentru valori care depasesc acest prag sunt necesare investitii de 1,6 milioane de dolari (54 miliarde lei)", a mai spus Leonte.



In prezent, societatea asteapta omologarea Renault pentru rotile de distributie si pentru pinioanele pentru antrenarea pompei de ulei. Pana atunci, primele modele Dacia Logan care vor fi lansate pe piata romaneasca la inceputul lunii septembrie, vor avea piese similare aduse din import.



"Colaborarea cu Dacia Group reprezinta 20% din cifra de afaceri a fabricii de piese sinterizate din cadrul companiei si 8% din vanzarile totale ale Sinterom. Dezvoltarea relatiei cu Logan este cel mai important obiectiv al nostru pe termen lung", a explicat Marcel Leonte. El spera ca pana in 2005, compania pe care o conduce sa poata deveni furnizor de produse pentru intreg Grupul Renault.



"In industria auto se inregistreaza cele mai exigente cerinte pentru un furnizor. Castigul nu este foarte mare, dar exista o constanta care iti permite sa-ti planifici investitiile pe o perioada de cativa ani", a subliniat Leonte.



Din 1970, Sinterom furnizeaza piese pentru toate modelele Dacia, societatea ajungand la un total de 30 de produse. "O parte dintre acestea au disparut o data cu scoaterea din fabricatie a Daciei 1300. Ele vor fi inlocuite cu produse noi a caror fabricatie speram sa o putem prelua integral. Din 2005 ne propunem sa fabricam butucii sincron pentru cutia de viteze a Daciei Logan", a adaugat Leonte.



La ora actuala doar patru intreprinderi din Romania produc piese auto pentru Dacia Logan, printre care si Sinterom. Firma clujeana a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 190 de miliarde de lei. Pentru acest an, conducerea Sinterom asteapta o crestere de 35% a vanzarilor. Dupa primele sase luni, compania a realizat 122 de miliarde de lei cifra de afaceri si profit net de aproape 12 miliarde de lei. "Volumul exportului reprezinta 27,5% din vanzarile noastre. Daca in 2003 exportul a adus beneficii de peste 1,2 milioane de euro, anul acesta asteptam cel putin 1,6 milioane de dolari doar din livrarile pe piata externa. Am realizat deja 900.000 de dolari din colaborarile cu clientii externi, ceea ce ne indreptateste la estimari optimiste", a mai spus Leonte.



Sinterom este o firma integral privata, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de Contactoare S.A. Buzau in 2000.  transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO