Prima pagina

SNP Petrom isi schimba numele in Petrom, companie a grupului OMV

27.08.2004, 00:00 17

Societatea Nationala a Petrolului Petrom SA, companie ce urmeaza sa fie preluata pana la finele anului de catre grupul austriac OMV, isi va schimba numele in Petrom SA. De asemenea, sub numele companiei ar putea fi facuta o mentiune privind apartenenta societatii la grupul de firme apartinand actionarului majoritar, in urma unor modificari ale statutului companiei ce vor fi propuse in septembrie la Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor.
OMV a achizitionat de la stat 33,34% din Petrom pentru 669 mil. euro, urmand sa participe la o majorare de capital pentru a ajunge la 51%, valoarea totala a tranzactiei fiind de pana la 1,5 mld. euro.
Petrom ar putea, de asemenea, infiinta societati cu raspundere limitata la rafinaria Arpechim Pitesti, complexul chimic Doljchim Craiova, Petrom Suplac si unele statii de alimentare cu carburanti, unde compania petroliera isi va aduce aportul in natura cu bunuri ale sucursalelor respective.
Aceasta clauza a fost prinsa si in hotararea de guvern care aproba semnarea contractului de privatizare cu OMV, la cererea investitorului austriac. Potrivit ministrului economiei si comertului, investitorii angrenati in cursa pentru Petrom au cerut insistent statului roman sa aiba o pozitie mai elastica in ceea ce priveste activele Petrom, iar OMV a precizat ca o asemenea miscare va indica transparenta costurilor.
Grupul rus LUKOil si-a exprimat deja interesul pentru o preluare a activitatilor petrochimice de la Arpechim Pitesti, pe care sa le integreze cu Oltchim Ramnicu Valcea, ce isi asigura materiile prime necesare chiar de la Arpechim.
De asemenea, pe lista propunerilor ce vor fi luate in discutie de catre actionarii Petrom este si anularea majorarilor de capital social decise in lunile martie si aprilie, operate prin inglobarea unor terenuri pentru care a fost atestat dreptul de proprietate.
Capitalul social al Petrom va fi majorat cu un numar maxim de 18,73 milioane actiuni nominative, ce va fi subscris de catre OMV, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si actionarii minoritari existenti. Ministerul de resort nu va participa la aceasta operatiune. BERD va putea obtine actiuni prin compensarea unei sume de pana la 73 mil. $, care reprezinta contributia bancii la un credit sindicalizat in valoare de 150 mil. $, acordat Petrom in 2002 de un sindicat format din sase banci. Salariatii din Petrom vor putea cumpara pana la 8% din actiuni.
Capitalul social actual al Petrom este de 38.210 mld .lei (932 mil. euro).
Decizii foarte importante pentru companie vor putea fi luate pana la data de 31 decembrie 2009 prin votul favorabil obtinut din partea a sase din sapte membri ai Consiliului de administratie. Este vorba de deciziile care privesc instrainarea din Petrom a unor active printre care rafinaria Petrobrazi Ploiesti, orice activ cu o valoare de piata de peste 75 mil. euro, respectiv in situatia unor comenzi pentru OMV sau afiliati ai acestuia de peste 10 mil. euro (comenzi individuale) sau 25 mil. euro anual.
OMV va avea patru reprezentanti in Consiliul de Administratie al Petrom, in timp ce interesele statului roman vor putea fi reprezentate de doi membri in CA, cata vreme va detine minim 15% din actiuni.
Tranzactia cu OMV se va finaliza in trimestrul IV al acestui an, achizitia Petrom fiind deja notificata Consiliului Concurentei. OMV a anuntat ca este gata sa renunte la participatia de 25,1% detinuta la grupul Rompetrol pentru ca achizitia Petrom sa fie aprobata, daca Concurenta va cere o astfel de masura.
Pentru finantarea achizitiei, ce necesita fonduri minime de 1,4 mld. euro, OMV se bazeaza pe facilitatile proprii actuale, adica sume provenind din cash flow (939 mil. euro in 2003), respectiv din liniile de credit netrase inca si aflate la dispozitia companiei.
Conducerea OMV nu exclude insa pentru componenta a doua a tranzactiei (majorarea de capital) posibilitatea de a-si asigura fonduri suplimentare fie printr-o majorare de capital, fie prin imprumuturi pe pietele internationale de capital.
Petrom a anuntat dublarea in lei a profitului brut pe primul semestru pana la valoarea de 2.328 mld. lei (57,3 mil. euro). Cifra de afaceri a fost 977 mil. euro in perioada mentionata.
Capitalizarea bursiera a Petrom este de 2,15 mld. euro. Ieri, ultima cotatie a actiunilor a fost de 2.310 lei, inainte de a fi oprite de la tranzactionare.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO