Prima pagina

Soc: BNR majoreaza dobanda la 7,5% de la 7%

01.11.2007, 00:00 15

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis astazi, in ultima sedinta a acestui an, majorarea dobanzii de referinta la 7,5%, miscare surprinzatoare prin amplitudinea ei.

Revenirea inflatiei pe un trend de crestere si deficitul mare de cont curent au pus BNR in situatia de a majora dobanda de la 7% la 7,5%. Aceasta este prima majorare a dobanzii pe care o opereaza BNR din iunie 2006. Dupa mai multe luni in care se parea ca inflatia era tinuta sub control, lunile august si septembrie au adus o rabufnire a preturilor din cauza secetei.

BNR a mai decis dupa noua ore de discutii ca este mai bine sa majoreze dobanda, ceea ce va favoriza castiguri mai mari pe piata monetara, in special pentru straini. BNR a mai decis ieri sa mentina nivelul actual al; ratelor rezervelor minime obligatorii la lei si valuta. Aceste rate sunt mari pentru ca sunt folosite ca instrument de politica monetara pentru a tine lichiditatea sub control de frica inflatiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO