Prima pagina

Spaniolii isi fac loc in real-estate si industria auto

Spaniolii isi fac loc in real-estate si industria auto

Rosa Sanchez-Yebra Alonso, consilierul sef economic si comercial din cadrul Ambasadei Spaniei

03.08.2006, 20:08 16

Investitorii spanioli vor pompa peste 60 mil. euro in industria producatoare de componente auto in urmatorii doi ani, potrivit consilierului economic sef al Biroului Comercial din cadrul Ambasadei Spaniei.
Aproximativ jumatate din investitiile in industria auto vor fi asigurate de compania spaniola Bamesa, care va investi 30 mil. euro impreuna cu gigantul siderurgic european Arcelor pentru construirea unui centru de servicii siderurgice in localitatea Topoloveni (Arges) ca sa livreze produse pentru Dacia.
Alte companii precum ACE, Coucho Metal, CIE sau MNF au in derulare investitii sau urmeaza sa intre pe piata cu activitati de productie de componente auto.
Pe de alta parte, investitiile spaniole directe in piata de real-estate au ajuns la 45-50 mil. euro, peste jumatate din totalul capitalului social subscris de companiile spaniole incepand din ianuarie 2005 si pana in prezent.
"Dezvoltatorii spanioli de real-estate sunt foarte interesati de piata romaneasca, deoarece este a doua ca marime dupa Polonia din Europa Centrala si de Est, care va intra in Uniunea Europeana", spune Rosa Sanchez-Yebra Alonso, consilierul sef economic si comercial din cadrul Ambasadei Spaniei.
Printre dezvoltatorii spanioli care au intrat deja pe piata locala se numara GEA- Prasa, Grupo Lar, HI Grupo, Hercesa, Riofisa sau Grupo Detea. "In prezent sunt circa 15-20 de companii spaniole de real-estate pe piata romaneasca, iar numarul acestora va creste in urmatorii ani", afirma Rosa Sanchez.
Companiile spaniole isi vor intensifica puternic in urmatorii doi ani prezenta pe pietele de constructii, real-estate, mediu si in industria auto.
Spania ocupa la sfarsitul lunii iunie locul 15 in topul investitiilor directe in Romania, cu circa 216 mil. euro, in crestere fata de sfarsitul anului 2004, cand ocupa locul 21.
Insa, investitiile de amploare pe piata romaneasca intarzie sa apara, in conditiile in care nicio banca spaniola nu este prezenta in Romania. Spania a devenit in ultimii doi ani a doua tara dupa Italia in care se afla cel mai mare numar de muncitori romani care au decis sa lucreze in strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO