Prima pagina

Speculatorii imobiliari persoane fizice vor plati impozite la fel ca si firmele

11.08.2006, 19:38 47

Persoanele fizice care fac speculatii imobiliare si construiesc imobile in scop comerciale va trebui in curand sa plateasca TVA si impozite la fel ca si companiile, a declarat ieri Sebastian Bodu, presedintele Fiscului. El spune ca multi dezvoltatori imobiliari, dar si multi speculatori cu cladiri si terenuri se ascund in spatele unor persoane fizice, pentru a nu fi nevoiti sa plateasca impozitele la buget.
"In constructii exista un fenomen de evaziune fiscala de amploare", a spus Sebastian Bodu, pentru ca multe vanzari de imobile folosesc persoane fizice ca intermediari pentru a nu plati obligatiile fiscale la stat. Majoritatea cladirilor de birouri si a business centre-urilor din Capitala sunt construite pe persoane fizice. Mai mult, exista cartiere rezidentiale intregi construite de persoane fizice", a afirmat Bodu.
Din acest motiv, Fiscul a facut un proiect de act normativ care va trata persoanele fizice la fel ca firmele, daca acestea fac speculatii imobiliare si lucrari de constructii "in scop comercial". Proiectul a primit deja aviz favorabil de la Ministerul de Finante. In orice caz, noile prevederi trebuie sa intre in vigoare cat mai repede, a spus Bodu, pentru a limita evaziunea fiscala din domeniul imobiliar.
Expertii imobiliari citati de agentia MEDIAFAX sunt de parere ca initiativa Fiscului va aduce mai multi bani la buget, dar va scumpi cu cateva procente pretul caselor si terenurilor si va spori birocratia.
"Speculatorii persoane fizice vor plati un impozit de 16% pe profitul rezultat din cumpararea de terenuri si vanzarea acestora, ulterior, la preturi superioare", spune directorul general al agentiei imobiliare Intermedias, Ion Radu Zilisteanu. El crede ca noua reglementare ar putea determina si o majorare cu cateva procente a preturilor de achizitie a terenurilor, pentru acoperirea noilor costuri, precum si cresterea nivelului birocratic, din cauza obligatiilor de raportare a tuturor tranzactiilor.
Proiectul Fiscului trebuie sa realizeze o distinctie clara intre speculatorii care incheie zeci sau sute de tranzactii pe an si micul investitor care isi asigura economiile prin cumpararea unui teren pe care il va vinde, anul urmator, la un pret mai mare, a declarat directorul general al agentiei SATO Imobiliare, Liviu Ureche.
"In Pipera, exista vreo 4-5 ansambluri rezidentiale care sunt construite pe numele unor persoane fizice, fara sa fie platit un impozit pe profit in momentul vanzarii", a spus directorul general al companiei Impact, Dan Ioan Popp. El estimeaza ca noile reglementari ar putea aduce in plus la buget circa 70 mil. euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO