Prima pagina

SUA au convins Israelul sa nu mai vanda Chinei sistemul Falcon

14.07.2000, 00:00 13



Israelul a cedat in cele din urma presiunilor facute de Statele Unite si a renuntat la contractul privind vanzarea catre China a sistemului de avertizare prin radar Falcon, in valoare de 250 de milioane de dolari, informeaza Reuters. Falcon este un avion de transport rusesc Iliusin-76, cuplat cu un sistem radar ultrasofisticat AWACS. Guvernul american s-a impotrivit acestui contract spunand ca sistemul ar putea fi folosit pentru a detecta avioanele americane care vor interveni in cazul unui eventual conflict intre China si Taiwan.

Liderii din Congresul american au amenintat ca, in cazul in care contractul va fi incheiat, vor bloca ajutorul in valoare de 2,8 miliarde de dolari, dintre care 1,8 miliarde destinate apararii, pe care il acorda anual Israelului.

"Israelul nu va face nimic care sa dauneze Statelor Unite. Israelul este chiar acum, impreuna cu SUA, in mijlocul unui efort de a lua decizii istorice legate de interesele lor vitale", a declarat miercuri, la Thurmont, in apropiere de Camp David, Gadi Baltianski, purtatorul de cuvant al guvernului israelian, fara sa comenteze informatia potrivit careia israelienii au cedat la insistentele americanilor. Premierul israelian Ehud Barak "si-a exprimat regretul", intr-o scrisoare adresata presedintelui chinez Jiang Zemin, ca vanzarea a fost anulata, a precizat Baltianski.

China si-a manifestat ieri indignarea fata de decizia Israelului de a renunta la contract. "Nici o tara nu are dreptul sa se amestece in cooperarea bilaterala pe care China o are cu alte state. Orice acord si intelegere intre state trebuie onorate. Acesta este conceptul de baza al relatiilor dintre state", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhu Bangzao, referindu-se clar la presiunile facute de administratia americana asupra Israelului.

China si Israelul au stabilit relatii diplomatice in 1992, insa cooperarea militara dintre cele doua tari a inceput se pare cu cel putin zece ani inainte.

Ambasada Israelului din Washington a transmis recent Guvernului Barak un raport in care se arata ca pur si simplu trebuie sa se renunte la contractul privind vanzarea de armament catre China, a declarat la Ierusalim un alt purtator de cuvant guvernamental, Moshe Fogel.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei americane, Joe Lockhart, a salutat decizia Israelului, spunand ca s-a tinut cont de preocuparile americane privind securitatea.

Sistemul Falcon permite strategilor militari sa detecteze si sa atace simultan un numar mare de avioane si alte tinte. Oficialii americani din domeniul apararii au avertizat ca sistemul ar inclina in mod dramatic balanta strategica in favoarea Chinei in eventualitatea unui conflict regional.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO