Prima pagina

SUA: Politica economica a UE fata de Romania este ipocrita

SUA: Politica economica a UE fata de Romania este ipocrita
07.11.2003, 00:00 21

Divergentele de interes politic ale Statelor Unite si Uniunii Europene vizavi de Romania au inceput sa se extinda si la nivelul afacerilor.
Sosit pentru doua zile in Romania, Joseph Bogosian, adjunct al unuia din asistentii Secretarului Comertului din SUA, critica vehement, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, politica economica a Uniunii Europene fata de Romania.
"Pe parcursul discutiilor avute cu partenerii romani ne-au fost relevate aspecte descurajante legate de Uniunea Europeana. Exista conditii impuse Romaniei de UE, in special Germania si Franta, care sunt impotriva interesului comercial al tarii. Sunt exercitate presiuni politice pentru ca Romania sa faca lucruri pe care nu al trebui sa le faca: sa cumpere produse de care nu are nevoie, sa reduca spre zero taxele vamale vizavi de UE si sa le creasca pe cele vizavi de Statele Unite", a declarat Joseph Bogosian.
Bogosian, care a fost numit in functie de presedintele american George W. Bush, a venit in Romania in fruntea unei delegatii de 15 reprezentanti ai unor giganti ai industriei aerospatiale sau pentru echipamente militare precum Boeing, Northrop Grumman sau Rayethon.
Delegatia condusa de Bogosian a avut intrevederi cu reprezentanti ai Ministerului Apararii Nationale, Departamentului de Inzestrare al Armatei, Ministerului Transporturilor, Ministerului Industriilor si ai unor companii romanesti din industria aerospatiala.
Intersul companiilor americane fata de Romania si implicit, politica vamala a acesteia, a crescut dupa ce NATO a adresat anul acesta invitatia de aderare. Aderare ce va presupune investitii substantiale pentru modernizarea armatei si domeniilor conexe, adica achizitii de tehnica si aparatura militara. Industrie in care companii americane precum Lockheed  Martin, Rayethon sau Northon Grumman se afla printre liderii mondiali.
Iar daca la cheltuielile pentru aparare sunt adaugate si cele pentru modernizarea infrastructurii in Romania (autostrazi, utilitati, transporturi) se obtine o piata de multe miliarde de dolari in urmatorii ani. Piata pe care competitia dintre companiile americane si cele europene va deveni din ce in ce puternica.
"Uniunea Europeana da dovada de ipocrizie. Pe de o parte, UE cere Romania sa fie mai eficienta si competitiva in vederea aderarii, iar pe de alta parte o forteaza sa ia decizii care nu aduc nici eficienta, nici competitivitate si nu au sens din punct de vedere comercial. Se ridica atunci intrebarea de ce este fortata Romania sa practice tarife discriminatorii fata de una din tarile (SUA - n.r.) care se afla printre cei mai buni aliati si prieteni", a declarat Bogosian.
In replica, Jonathan Scheele, seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, spune ca diferentele dintre relatiile comerciale ale Romaniei cu SUA si cele cu UE sunt conforme cu tartatele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
"Nu imi dau seama exact la ce practici se refera exact oficialul american. As mentiona totusi ca tratamentul vamal al Romaniei fata de produsele americane este guvernat de obligatiile Romaniei fata de OMC, in timp ce produsele din UE sunt importate fara taxe in baza Acordului de Asociere Romania - UE. Acord care este de asemenea conform cu obligatiile Romaniei si UE fata de OMC", a declarat pentru ZF Scheele.
Reprezentantii Ambasadei Franceze nu au dorit sa comenteze pe marginea declaratiilor lui Bogosian, primul oficial american care critica deschis politica comerciala a UE fata de Romania.
Bogosian afirma ca grupurile americane nu sunt interesate numai sa vanda echipamente in Romania ci sa si gaseasca parteneri alaturi de care sa investeasca.
"Cand intra intr-o tara, companiile americane nu o fac doar pentru a vinde si a scoate bani din tara respectiva. Ele vor sa investeasca si sa creeze afaceri sustenabile", a afirmat Bogosian.
Oficialul a precizat ca in afara de industria militara si aerospatiala, companiile americane sunt interesate de dezvoltarea de afaceri in infrastructura, energie sau finante.
"Am incercat sa identificam oportunitati si sa punem in legatura oamenii care iau decizii. Acest demers va crea conditiile necesare dezvoltarii de parteneriate intre companiile romanesti din industria militara si aerospatiala si cele americane de acelasi profil. Parteneriate care se vor incheia nu peste 5 sau 10 ani ci destul de curand", a declarat Bogosian.
Printre companiile americane prezente in delegatie care afirma ca au identificat oportunitati de dezvoltare a afacerilor cu Romania se numara si Boeing si Northorp Grumman.
"Am venit in Romania pentru a dezvolta afaceri. Am avut discutii cu mai multe companii din industria aerospatiala romaneasca, din care vom alege parteneri. Putem colabora fie in domeniul prelucrarilor metalice, fie in cel al sistemelor integrate sau testarilor. Industria romaneasca de profil are suficienta traditie pentru a face fata unor astfel de provocari", a declarat Robert Pandis, director pentru dezvoltare in Europa a Northrop Grumman.
Anul acesta, Boeing a pierdut un contract de peste 100 de milioane de dolari cu Tarom pentru livrarea a patru avioane. Contractul a fost catigat de Airbus, rivalul european al Boeing.
Romania este prinsa la mijloc intre Uniunea Europeana si Statelor Unite si pe plan politic. Romania a sprijinit SUA in razboiul din Irak, pozitie care a nemultumit UE, care s-a opus razboiului. Drept compensatie pentru sprijinul acordat SUA, Romania a primit in primavara de la maericani statutul de economie de piata functionala. Acum, in toamna, Comisia Europeana nu a avut aceiasi parere, neacordand Romaniei acest statut. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO