Prima pagina

Taxarea dividendelor cu 10%, intre Finante si Guvern

20.01.2005, 00:00 14



Impozitul pe veniturile sub forma de dividende, inclusiv asupra sumelor primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii distribuite incepand cu anul fiscal 2005, se calculeaza si se retine prin aplicarea cotei de 10% asupra sumei acestora.



Asa este prevazut in proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor metodologice la ordonanta de modificare a Codului fiscal, adoptata de noul executiv chiar la sfarsitul lui 2004. Actul normativ a primit aseara semnatura ministrului finantelor, Ionut Popescu, urmand ca astazi sa fie discutat in sedinta de guvern.



Expertii fiscali considera ca aceasta era interpretarea care se putea da textelor de lege si in lipsa normelor, avand in vedere ca dividendele reprezinta o categorie de venituri impozitate in momentul platii si care nu tine cont de data realizarii veniturilor respective. Practic, dividendele aferente anului 2004 ar putea fi distribuite oricand in cursul lui 2005, sau chiar in 2006, in functie de decizia actionarilor fiecarei companii. Nu este mai putin adevarat ca trecerea de la o cota de impozitare de 5% la una de 10% i-a facut pe unii consultanti fiscali sa pledeze pentru intoducerea unor dispozitii tranzitorii care sa faca trecerea de la un nivel de taxare la celalalt. Insa, aceasta s-ar fi putut face numai prin ordonanta modificare a Codului.



Si totusi, Adriean Videanu, ministrul de stat pentru coordonarea activitatlor economice, a afirmat ieri la o intalnire cu reprezentanti ai mediului de afaceri ca dividendele aferente exercitiului financiar 2004 obtinute de persoanele fizice vor fi impozitate cu rata aplicata si anul trecut, respectiv de 5%, prevedere care va fi regelementata prin normele la Codul Fiscal.



"Profitul fiind aferent anului 2004, incercam sa corectam prin norme aceasta problema cu nivelul de impozitare a dividendelor aferente si o vom rezolva", a spus Videanu la o conferinta organizata de FinMedia. I-a sarit in ajutor seful comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian, care spune ca "ar fi o retroactivitate care nu e in spiritul legii". Consultantul fiscal Gabriel Biris a aratat insa ca tocmai spiritul legii cere taxarea cu 10% a dividendelor pe 2004 distribuite in 2005.



Expertii sunt unanimi in a aprecia ca includerea in norme a unei prevederi privind mentinerea cotei de 5% la impunerea dividendelor aferente anului fiscal 2004, nu va avea nici o relevanta. "Normele nu pot trece peste principiul inclus in lege. Modificarea s-ar putea face numai prin amendarea ordonantei, in momentul dezbaterii acesteia in Parlament", afirma un consultant de specialitate.



Pe de alta parte, Videanu a declarat ca este sustinatorul majorarii impozitului pe dividende pana la 16%, nivel similar cotei de impunere a veniturilor persoanelor fizice, respectiv a profiturilor companiilor.



Fara indoiala, actionarii ar considera binevenit un asemenea demers, numai ca expertii spun ca trebuie mai intai modificata legea. Timp ar mai fi, pentru ca distribuirea dividendelor se poate face numai dupa inchiderea si depunerea bilanturilor contabile pe 2004, pentru care a fost introdus un termen limita prelungit, de 31 iunie 2005.



Numai ca dublarea impozitului pe veniturile sub forma de dividende obtinute de persoanele fizice reprezenta una din solutiile gasite de Ministerul Finantelor pentru a mai compensa din pierderile de incasari bugetare cauzate intr-o prima etapa de introducerea cotei unice de impozit pe venit si pe profit de 16%.



Mai mult, Varujan Vosganian vorbeste despre posibilitatea ca in cursul dezbaterilor parlamentare la ordonanta de modificare a Codului fiscal, sa fie "indulcita" dublarea impozitului pe veniturile microantreprinderilor de la 1,5% la 3%.



Practic, guvernul ar fi astfel in situatia de accepta reduceri consistente la aproape toate veniturile care alimenteaza bugetul de stat, fara nici o majorare compensatorie semnificativa. Iar aceasta in conditiile in care reprezentantii executivului in frunte cu premierul Tariceanu tot vorbesc despre necesitatea unui deficit cat mai scazut. Ramane de vazut care vor fi solutiile miraculoase de acoperire a pierderilor de venituri, care trebuie puse pe masa echipei FMI care ar urma sa vina la Bucuresti saptamana viitoare. Desigur, cu conditia ca pana atunci sa fie numiti si secretarii de stat ai Ministerului Finantelor cu care sa poata discuta. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO