Prima pagina

TBI va lansa si o societate de credit ipotecar

23.04.2004, 00:00 34



Grupul cu capital germano-israelian TBI va infiinta in acest an o companie de credit ipotecar, dupa ce a lansat in toamna anului trecut TBI Credit, o companie specializata in acordarea de credite de consum. Oficialii TBI nu au precizat valoarea investitiei, dar conform legii, aceasta va trebui sa fie de minimum 3 milioane de euro.



"Activitatea societatii de credit de consum a inceput intr-un moment nu tocmai favorabil avand in vedere caderea pietei de electrocasnice in primele luni ale anului ca urmare a introducerii noilor norme al Banci Nationale a Romaniei. Situatia incepe sa isi revina si nu cred ca vor fi afectate estimarile initiale", spune Florentina Mircea, director general al TBI Leasing.



La momentul lansarii companiei in ultima parte a anului trecut, oficialii TBI Credit anticipau o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, atat din vanzari directe, cat si din operarile de credite de consum prin intermediul bancilor.



Societatea de credit imobiliar vine sa completeze oferta de servicii financiare a grupului TBI, care detine si 70% din actiunile companiei de asigurari Omniasig.



"Suntem un grup foarte dinamic si segmentul creditului ipotecar are un mare potential in Romania", explica directorul general al TBI Leasing.



Afacerea creditelor imobiliare este in plina expansiune, iar pe langa banci, un rol important il vor juca pe aceasta piata si companiile specializate.



Pana acum au mai fost infiintate doua astfel de companii in Romania, Domenia Credit si ImoFinance.



Domenia Credit, o societate de credit ipotecar infiintata la sfarsitul lunii februarie 2003, are printre actionarii sai Fondul Romano-American de Investitii (majoritar), Shorebank Advisory Services (o companie americana) si Raiffeisen Bank (banca austriaca).



Domenia a inceput avand la dispozitie finantare in valoare de sapte milioane de dolari destinate construirii, achizitionarii si renovarii de locuinte in Romania, fondurile provenind dintr-un imprumut acordat de Raiffeisen Bank si garantat de Guvernul Statelor Unite ale Americii.



Tot anul trecut, fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop, a pus pe picioare o societate de finantari imobiliare, ImoFinance, care este specializata pe acordarea de credite pentru cumpararea de locuinte. Activitatea ImoFinance este in acest moment concentrata in zona Clujului, dar exista intentii pentru acoperirea intregii tari.



Conform legii, companiile de credit ipotecar trebuie sa aiba un capital social minim reprezentand echivalentul in lei a sumei de trei milioane de euro si sunt obligate sa raporteze trimestrial Bancii Nationale a Romaniei structura portofoliului de creante ipotecare.



Companiile au ca obiect de activitate nu numai acordarea de credite de tip ipotecar, ci si realizarea activitatilor conexe, incluzand administrarea de portofolii de credite ipotecare, executarea sau valorificarea creantelor ipotecare sau privilegiate, respectiv a bunurilor ce fac obiectivul garantiilor sau privilegiilor aferente.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO