Prima pagina

Tender, obligat sa lanseze o oferta publica pentru Ardaf

21.03.2006, 00:00 15

Societatea Tender SA, apartinand omului de afaceri Ovidiu Tender, a fost obligata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa lanseze o oferta publica de preluare pentru toate actiunile societatii de asigurari Ardaf Cluj-Napoca pe care nu le detine. Ovidiu Tender este in prezent in inchisoare, fiind arestat preventiv in urma cu doua saptamani, in cazul Rafo, caz care nu are nici o legatura cu Ardaf.

Obligatia lui Tender de a derula o ofera publica in conformitate cu legislatia pietei de capital dateaza de mai bine de trei ani, insa CNVM a decis de-abia saptamana trecuta ca principalul actionar al Ardaf nu si-a indeplinit obligatiile prevazute de legislatie. De altfel, Tender SA a fost sanctionata tot saptamana trecuta cu avertisment de catre CNVM.

Reprezentantii Tender SA nu au putut fi contactati ieri, iar conducerea Ardaf a afirmat ca lansarea unei oferte de preluare este "problema actionarului majoritar".

Tender SA detine 70,7% din Ardaf, iar titlurile aflate in posesia altor actionari valoreaza pe piata aproximativ 15 milioane de euro. Valoarea ofertei de preluare ar putea fi insa mai mica. Conform unei ordonante a CNVM de saptamana trecuta, societetea este obligata sa depuna in 15 zile lucratoare documentatia aferenta unei oferte publice de preluare pentru Ardaf. In decembrie 2002, Grupul Tender a cumparat un pachet de 17,3% din Ardaf de la SIF Transilvania in cadrul unei oferte de vanzare derulate de SIF. Valoarea tranzactiei a fost de aproximativ un milion de euro, pachetul valorand acum de noua ori mai mult. Inainte de oferta Tender detinea 49,5% din compania de asigurari, iar dupa tranzactie a ajuns la o cota de 66%.

Conform legislatiei in vigoare la acea data, actionarii care depaseau pragul de 50% din actiunile unei companii cotate erau obligati sa lanseze o oferta publica pentru toate actiunile pe care nu le detin. Tranzactia din decembrie 2002 nu a fost urmata de o oferta de preluare din partea Tender.

Conform legislatiei, pretul minim la care Tender SA va trebui sa lanseze oferta este cel mai mare pret platit pe actiuni Ardaf in ultimele 12 luni sau, daca ofertantul nu a cumparat actiuni in ultimele 12 luni, cel mai mare dintre: pretul mediu al actiunilor in ultimul an, valoarea contabila a unei actiuni si valoarea stabilita de un evaluator independent.

Principalul actionar minoritar al Ardaf este Clairmont Holdings, societate inregistrata in Cipru si care este, conform informatiilor din piata un vehicul financiar al Firebird, o societate americana de administrare a fondurilor de investitii. Clairmont Holdings detine 12,7% din actiuni.

Tribunalul Bucuresti a dispus la inceputul acestei luni arestarea preventiva a lui Ovidiu Tender pe o perioada de 30 de zile. El este acuzat de infractiuni de natura economica prin care impreuna cu Marian Alexandru Iancu ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 270 de milioane de lei (75 milioane de euro) in cazul Rafo Onesti.

Actiunie Ardaf sunt listate pe piata RASDAQ a Bursei de Valori, unde au fost suspendate ieri de la tranzactionare din cauza convocarii unei Adunari Generale a Actionarilor. Ultimele tranzactii cu actiunile companiei s-au derulat vineri in jurul pretului de 0,3640 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 51,5 milioane de euro.

Ardaf a incheiat anul trecut cu afaceri de peste 64,5 milioane de euro, in crestere cu 45% in euro fata de anul anterior. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels