Prima pagina

Terasa Sidney din Piata Victoriei a fost demolata cu buldozerul

15.08.2000, 00:00 138



Tractoare cu remorci, o macara, un buldozer si cateva zeci de jandarmi, politisti si gardieni publici au fost mijloacele la care a recurs ieri Primaria Sectorului 1 pentru dezafectarea terasei "Sidney" , amplasata ilegal in Piata Victoriei, in fata sediului Guvernului.

Cu toate acestea, actiunea s-a desfasurat fara incidente majore, o singura pesoana fiind arestata pentru ca a incercat sa impiedice interventia tractoarelor aduse pentru a fi incarcate cu scaunele si mesele terasei. Administratia locala a mai incercat si anul trecut sa demoleze terasa, dar a fost impiedicata de interventia agentilor de paza ai localului.

Proprietarii au cerut sa ridice singuri mobilierul si sa demonteze structurile metalice ale constructiei. Ei au inlaturat copertina terasei, au ridicat mobilierul si au dezafectat gardul imprejmuitor, iar un buldozer al Amnistratiei Domeniului Public a inceput demolarea structurilor metalice.

Peter Kanaghines, unul dintre proprietarii terasei, spune ca actiunea primariei de sector este ilegala si ca societatea sa a solicitat autorizatie de constructie de la Primaria Capitalei.

In asteptarea eventualei aprobari, proprietarii cerusera o amanare de 48 de ore a dezafectarii, neacordata insa de primaria de sector. Decizia de evacuare a terasei "Sidney" a fost atacata in justitie in aceeasi zi de catre proprietarii societatii comerciale, potrivit primarului Vasile Gherasim.

Reprezentantii firmei sustin ca au un certificat de urbanism pentru terasa, pe baza caruia au solicitat autorizatie de constructie din partea Primariei Capitalei.

In replica, Gherasim spune ca va cere in instanta societatii cele peste 890 de milioane de lei pe care aceasta le are datorie ca taxa de ocupare a domeniului public, unde functioneaza de cativa ani. Primarul sectorului 1 ii va evacua si pe taximetristii care parcheaza ilegal pe trotuar, deasupra metroului.

Gherasim a mai spus ca Piata Victoriei este o zona de interes istoric si este interzisa aici nu doar amplasarea si functionarea de terase, dar chiar si afisajul.

"Actiunea Primariei sectorului 1 este perfect legala", a precizat primarul sectorului 1, care a adaugat ca a revocat dispozitia emisa de fostul primar, George Padure, prin care proprietarii primisera drept de ocupare a domeniului public, astfel incat acum localul functiona ilegal.

Terasa are 350 mp, iar planul urbanistic prevede in zona o parcare pentru locuitorii din jur. "Actiunea primariei a fost determinata si de reclamatiile primite de la cetateni in acest sens", a mai spus Vasile Gherasim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO