Prima pagina

Topul tranzactiilor din ultimii cinci ani

Topul tranzactiilor din ultimii cinci ani
29.11.2005, 19:09 11

In ultimii cinci ani au fost vandute companii romanesti de 7,2 mld. euro. Cele mai multe au fost cumparate de straini. Romanii au cumparat doar de 100 mil. euro.

Tranzactiile tin prima pagina a ziarelor de business din toata lumea, iar ZF a cautat mereu sa fie printre primii care le anunta. ZF va ofera astazi, in Anuarul Topul Tranzactiilor 2000-2005, un "insight", o privire dinauntru a celor mai tari deal-uri din ultimii cinci ani.

Operatiunile de cumparare sau de fuziune ofera un indiciu de prima mana pentru valoarea unei companii sau a unei industrii.

Competitia este cu ochii in patru la fiecare miscare: cine cumpara pe cine, cu cat, pentru a sti cat valoreaza propria afacere.

De la momentul primului telefon si pana la punerea semnaturii pe contract, sunt sute de ore de negociere, pertractari, razgandiri si iarasi telefoane, mail-uri sau intalniri.

De aceea, am considerat necesar sa va oferim un "manual" de mergers acquisitions, care nu include lectii teoretice, ci doar exemple practice de pe piata romaneasca.

Cine sta in spatele celor mai tari achizitii? Cum a fost scanata piata in cautarea celei mai bune oportunitati? Cum au stabilit pretul si cat de mult s-a negociat asupra lui? Ce bancheri sau avocati au fost consilieri? Cat a durat de la primele contacte pana la anuntarea oficiala a deal-ului? Cat de transparente au fost negocierile?

Am vorbit cu oamenii care au facut tranzactiile sau cu cei care i-au consiliat si am cautat sa raspundem la toate aceste intrebari.

Intreprinzatori cum sunt Florentin Banu (napolitanele Joe cumparate de Nestle si lantul de magazine Artima cumparat de fondul Polish Entreprise Fund), Jean Valvis (apa minerala Dorna vanduta catre Coca-Cola), Mihai Miron, (fabrica de medicamente Europharm vanduta catre Glaxo) sau Radu Georgescu (antivirusul RAV cumparat de Microsoft), s-au apucat imediat de altceva dupa ce au vandut prima afacere.

Banu face blocuri de locuinte, Valvis si Miron investesc in industria laptelui, iar Georgescu are proiecte in consultanta IT si comert electronic. In total, intreprinzatorii au incasat pe afacerile la care au renuntat peste 1 miliard de euro in ultimii cinci ani.

Dar nu este usor sa te desparti de ceea ce ai creat.

"O perioada lunga de timp le-am ascuns copiilor mei adevarul despre tranzactie, pentru ca erau foarte legati de marca, iar eu nu aveam curajul sa le spun. Din pacate au aflat de la scoala, de la fiul directorului CCHBC si mi-a fost mult mai greu atunci sa le explic", a povestit Jean Valvis.

ZF

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO