Prima pagina

Transelectrica nu s-a hotarat inca daca va intra in hora telecom

24.07.2001, 00:00 12



Compania Nationala de Transport a Energiei Electrice Transelectrica va comanda peste cateva luni un studiu in functie de ale carui rezultate va decide daca va intra sau nu pe piata telecomunicatiilor, odata cu liberalizarea acestui sector in 2003, a declarat pentru Ziarul Financiar Sorin Pispiris, directorul Directiei de investitii si dezvoltare din cadrul companiei.

Potrivit lui Pispiris, nu a fost inca stabilita data licitatiei prin care va fi stabilita firma care va efectua acest studiu, existand si varianta acordarii unui grant de catre guvernul japonez.

"Rezultatele unui asemenea studiu vor fi cunoscute abia la jumatatea anului viitor si ele ne vor indica daca vom putea intra sau nu pe piata telecomunicatiilor in 2003", apreciaza Pispiris.

Dar indiferent de decizia pe care o va lua, Transelectrica va merge mai departe cu instalarea retelei de fibra optica pentru necesitatile proprii.

Compania planuieste sa investeasca in acest an peste 2 milioane de dolari in proiectul de instalare a unei retele de fibra optica, al carui cost total este estimat la 100 mil. $.

Practic, banii alocati pentru acest an vor asigura desfasurarea licitatiilor pentru stabilirea companiei care va executa aceste lucrari, probabil incepand cu luna octombrie, precum si plata unui avans catre contractorul general.

Lucrarile efective de instalare a fibrei optice vor incepe cel mai probabil in luna martie a anului viitor, cand este prevazuta in prima etapa instalarea a 900 de km de fibra optica, adica un sfert din totalul proiectului. Prima etapa este estimata ca va costa 20 milioane de dolari.

Potrivit lui Pispiris, reteaua urmeaza sa asigure realizarea a cinci obiective: reabilitarea sistemului de transport al energiei electrice la statiile importante de sistem si punctele de interconexiune cu tarile vecine, modernizarea sistemului de telecomunicatii al companiei, instalarea unui sistem EMS/SCADA pentru managementul sistemului si supervizarea functionarii Sistemului Energetic National (SEN), dezvoltarea unui sistem MIS/GIS destinat managementului tuturor tipurilor de date si asigurarii conditiilor de functionare a pietei de energie, precum si instalarea unui sistem de masurare a cantitatilor primite de la producatori si a celor care intra la bornele distribuitorilor de energie electrica.

Reteaua urmeaza sa asigure transmisii de date, voce si chiar realizarea de video-conferinte, dupa cum precizeaza oficialii Transelectrica.

Caseta

"Transelectrica este si va ramane un operator de transport al energiei electrice. Ea nu poate fi un operator pe piata telefoniei decat in varianta unei companii create prin asocierea cu un investitor puternic din domeniul telecomunicatiilor", a tinut sa precizeze Sorin Pispiris.

El a spus ca Transelectrica nu va porni in cautarea acestui partener strategic inainte de a avea pusa la punct aceasta retea de fibra optica, adica nu mai devreme de sfarsitul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO