Prima pagina

Transnistria a devenit cel mai mare depozit de arme din Europa

13.12.2001, 00:00 227



Transnistria a devenit cel mai mare depozit de armament din Europa, in aceasta regiune fiind stocate 42 de mii de tone de munitie, se arata in editia de ieri a saptamanalului rus "Argumenti i fakti".

"Intr-un buncar de pe aerodromul din Tiraspol se gasesc 24 focoase nucleare cu izotopi radioactivi", se arata in publicatia citata.

"Uzine din Transnistria produc armament performant. Uzina "Pribor" din Tighina produce sisteme pentru rachete BM 21 "Grad". Un numar de 27 sisteme au fost expediate prin portul Odesa in Abhazia", scrie saptamanalul.

"Tot prin contrabanda sunt livrate in Cecenia pistoale PM, TT, PCM, automate Kalasnikov, bazooka, produse la uzinele "Elektromas" si "Metallorukav". Uzina "Kirov" produce aruncatoare de grenade "Pcela" si "Gnom", aruncatoare de mine portabile "Katran" si "Vasiliok", precum si lansatoare de rachete mobile "Duga". Cel mai secret produs al complexului militar din stanga Nistrului este sistemul "Polismen". Setul este compus din doua valize absolut identice, dintre care una este utilizata de asasini pentru a crea impresia ca sunt oameni de afaceri. Cea de-a doua, insa, ascunde un automat AKC-74Y si un aruncator de grenade "Gnom", se arata in articol.

Autorul articolului, care citeaza un ofiter din fosta armata a 14-a dislocata in Transnistria, afirma ca Smirnov pune la cale un plan de acaparare a depozitelor din Transnistria, in care sunt stocate 50 de mii de pistoale automat.

Liderul separatist conteaza, pentru ducerea la indeplinire a acestui plan, pe sprijinul unor deputati din Duma rusa, denumiti in zona "suvorovisti", deoarece la Tiraspol ei sunt serviti cu coniac "Suvorov" cu o vechime de 40 de ani, se arata in numarul de miercuri al saptamanalului rus "Argumenti i fakti".

Serviciul de Informatii si Securitate de la Chisinau nu a comentat acest articol.



Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, nu va mai negocia cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, a declarat ieri seful aparatului prezidential de la Chisinau, Victor Doras.

El a spus ca "presedintele nu se poate aseza la masa de tratative cu un lider nerecunoscut", afirmand ca practica instituita de predecesorii lui Voronin este gresita.

Consilierul prezidential sustine ca singurul subiect care mai poate fi dicutat cu Tiraspolul, insa doar la nivel de grupuri de experti, este statutul Transnistriei a€oin cadrul Republicii Moldova integre".

Referindu-se la rezultatele alegerilor prezidentiale desfasurate duminica in Transnistria, consilierul prezidential a declarat ca acestea "au fost falsificate". "Smirnov s-a ales pe el insusi", a spus Doras.

El a promis ca va prezenta presei dovezi ale falsificarilor, insa atunci cand va putea sa le faca publice. Igor Smirnov a declarat luni la Tiraspol ca este dispus sa reia negocierile cu Chisinaul, insa daca Vladimir Voronin nu doreste acest lucru el este gata sa astepte schimbarea presedintelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels