Prima pagina

Tranzactia deceniului: Vodafone a cumparat Connex

Tranzactia deceniului: Vodafone a cumparat Connex
16.03.2005, 00:00 69

Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila din lume, a cumparat operatorul de telefonie mobila MobiFon-Connex, in cea mai mare tranzactie din Romania din ultimii 15 ani.



Tranzactia totala, in valoare de 3,5 miliarde de dolari (2,6 mld. euro), include si preluarea de catre Vodafone a operatorului ceh Oskar Mobil de la grupul canadian Telesystem International Wireless, actionarul majoritar al celor doi operatori. De asemenea, operatorul britanic va prelua si datorii TIW de 950 de milioane de dolari (730 mil. euro). "Partea Connex in acest volum al datoriilor este de sub 300 mil. $", a precizat presedintele Connex, Ted Lattimore.



Tranzactia s-a incheiat in cursul noptii de luni, iar ieri dupa-amiaza angajatii Connex au fost anuntati printr-un e-mail de catre Ted Lattimore, presedintele companiei si directorul de operatiuni.



Oficialii celor doua companii nu au precizat valoarea separata a celor doi operatori de telefonie mobila, insa analistii estimeaza ca cea mai mare parte a sumei a fost platita pentru MobiFon, a carui valoare de piata este evaluata la 2-3 miliarde de dolari (1,5-2,3 mld. euro).



Vodafone detinea deja 20,1% din MobiFon, iar acum a cumparat 79% din actiunile operatorului roman. Restul de actiuni, de 0,9%, sunt controlate de vicepremierul George Copos prin firma Dargate Ltd. din Cipru. Copos a detinut un pachet de aproape 2% din actiuni la momentul infiintarii companiei, in 1996.



"Sunt incantat de faptul ca MobiFon si Oskar, doi operatori de telefonie mobila cu o crestere rapida, vor deveni parte a grupului Vodafone", a spus Arun Sarin, directorul executiv al grupului britanic.



"Aceste achizitii vor crea valoare adaugata pentru investitori si vor fi pozitive pentru clientii nostri. Achizitiile sunt de asemenea in linie cu strategia noastra de a creste investitiile in centrul si estul Europei", a mentionat Sarin.



Contactati de Ziarul Financiar, oficialii Vodafone nu au dat detalii asupra viitoarei strategii pentru Romania. "Mai intai trebuie sa asteptam ca achizitia sa fie complet finalizata, lucru care se va intampla probabil in trimestrul trei al anului", a spus Ben Padovan, purtatorul de cuvant al Vodafone.



Va inlocui Vodafone brandul Connex cu propria sa marca? "Este inca prea devreme sa vorbim despre asa ceva", a spus Padovan.



"Ce putem spune cu siguranta este ca operatorul roman va beneficia de valoare adaugata din partea grupului nostru, care are o prezenta puternica la nivel mondial."



Pentru incheierea tranzactiei cu TIW, Vodafone a lucrat cu cea mai mare banca de investitii elvetiana, UBS, a spus Padovan, care nu a dorit sa dea detalii asupra firmelor de avocatura implicate in negocieri. "Discutiile despre tranzactie se poarta inca la nivel de actionari si nu putem adauga nimic suplimentar", a declarat pentru ZF Lidia Solomon, purtatorul de cuvant al Connex.



Anul trecut, operatorul roman de telefonie mobila a inregistrat venituri de 686,3 milioane de dolari (553,5 mil. euro, la cursul mediu din 2004), in crestere cu 29,6% fata de anul anterior, si profit operational de 226 milioane de dolari (182 mil. euro), cu 32,4% mai mult decat in 2003. Compania avea 4,91 milioane de abonati la finalul anului trecut, in timp ce gradul de penetrare a pietei este in continuare in jurul valorii de 50%.



Cel mai puternic concurent al Connex este Orange, filiala a puternicei companii franceze France Telecom. Ceilalti concurenti, Zapp si Cosmorom, sunt la distanta mare de cei doi operatori, care isi impart cea mai mare parte a pietei.



"Nu avem nimic de comentat pe marginea preluarii Connex de catre Vodafone", a declarat Amalia Fodor, purtatorul de cuvant al Orange Romania.



Vodafone, care este un gigant al industriei telecom la nivel mondial, a anuntat in repetate randuri ca este interesata de extinderea operatiunilor sale in Europa de Est, unde detine in prezent intregul pachet de actiuni de la Vodafone Hungary si 20% din Polkomtel - Polonia.



Tranzactia de preluare a Connex si Oskar Mobil reprezinta prima achizitie a companiei britanice de la preluarea Vodafone Japan in 2002. Cei doi operatori europeni erau singurele companii aflate in portofoliul TIW, companie listata pe Nasdaq. Grupul a vandut in ultimii ani pachetele de actiuni pe care le detinea la companii de telefonie mobila din India si Brazilia si a fost obligat sa inchida Dolphin Telecom, subsidiara sa din Marea Britanie, care a dat faliment in 2001. Vanzarea actiunilor sale catre Vodafone este o afacere profitabila pentru unii dintre cei mai mari investitori ai TIW, precum JPMorgan Partners, care va primi probabil mai mult de 400 milioane de dolari in urma tranzactiei, sunt de parere analistii.



Vodafone a devenit cel mai mare operator de telefonie mobila din lume prin achizitii treptate, artizanul acestor operatiuni fiind Chris Gent, care s-a retras de la conducerea executiva in urma cu un an. Vodafone a preluat operatorul german Mannesmann in 2001, in cea mai mare tranzactie din istoria corporatista a lumii, aproape 130 de miliarde de dolari. mihai.musatoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO