Prima pagina

Tranzactie de 58 de mld. dolari pentru a uni doi giganti financiari americani

16.01.2004, 00:00 23



Grupul financiar J.P. Morgan Chase & Co. Inc., renumit in sectorul de retail bancar si investitii, va achizitiona Bank One Corp. din Chicago pentru aproximativ 58 miliarde de dolari, tranzactia fiind realizata printr-un schimb de actiuni.



Tranzactia va crea cea de-a doua banca din Statele Unite, in urma conglometarului financiar Citigroup, cu active totale de 1.100 miliarde dolari si cu 2.300 de sucursale in 17 state. Pe cont propriu, JP Morgan ar fi cazut pe locul trei in urma finalizarii achizitiei FleetBoston de catre Bank of America. Bank One ocupa in prezent locul sase in topul bancilor americane, fiind cel mai important emitent al cardurilor Visa din lume.



Operatiunea va extinde prezenta J.P. Morgan in vestul mijlociu si sud-vestul Statelor Unite, in special pe piata serviciilor bancare de consum. Totodata, operatiunile Bank One vor diminua dependenta partenerului sau de activitatile de tranzactionare si investitii.



Bank One are peste 1.800 de reprezentante si este al treilea mare emitent de carduri de credit din lume, dupa Citigroup si MBNA Corp.



Noua companie va purta numele J.P. Morgan Chase si va avea sediul central la New York.



Actionarii institutiei vor primi 1,32 actiuni J.P. Morgan Chase pentru fiecare titlu Bank One detinut. Tranzactia evalueaza Bank One la 51,77 dolari pentru o actiune, echivaland cu un premium de 14,5% fata de cotatia stabilita la inchiderea sedintei bursiere de miercuri.



Fuziunea este asteptata a se finaliza catre mijlocul anului curent, fiind cea de-a treia, ca valoare, din istoria serviciilor financiare americane.



In urma acestei tranzactii, primele trei banci ale SUA - Citigroup, J.P.Morgan si Bank of America - vor detine active cumulate de 3,2 mii de miliarde de dolari, adica peste o treime din activele bancare totale.



Actiunile Bank One au avansat ieri cu 13%, pana la 51,10$ pe actiune, iar cele ale J.P. Morgan au crescut cu 38% la 39,60$ la bursa din New York.



Analistii cred ca tranzactia ar putea genera un val de fuziuni si achizitii bancare, ca o reactie a celorlalte institutii care vor vrea ca contracareze puterea celor trei giganti.



Tranzactia va consolida pozitia J.P. Morgan Chase, numarul doi in sectorul bancar american dupa valoarea activelor, pe piata de retail si carduri de credit.



William Harrison, presedintele si directorul executiv al J.P. Morgan, isi va pastra functiile, in timp ce omologul sau de la Bank One, Jamie Dimon, va deveni director operational, urmand sa avanseze in pozitia de director executiv din 2006. Potrivit estimarilor celor doua institutii, operatiunea va avea ca rezultat o reducere de personal de aproape 10.000 de salariati, echivalentul a aproape sapte procente din forta de munca aflata in evidenta celor doua banci in Statele Unite.



Oficiali din cadrul JP Morgan au declarat ca se asteapta ca fuziunea sa genereze anul acesta costuri de 3 miliarde $ si economii de 2,2 mld. $ in urmatorii trei ani.



Firma va ocupa una dintre primele pozitii in sectoarele de carti de credit, finantarea afacerilor mici si mijlocii, administrarea de active si operatiuni bancare de investitii.



Expertii in probleme anti-trust considera ca autoritatile americane vor aproba fuziunea, intrucat fiecare institutie exceleaza in domenii diferite de activitate.



In urma anuntarii tranzactiei, actiunile Bank One au crescut cu 10%, in tipmp ce cele ale Bank One au pierdut 4%.





Jamie Dimon revine in lumia reflectoarelor



In opinia analistilor, fuziunea celor doua companii il va aduce din nou pe Jamie Dimon - fost director la Citigroup - in lumina reflectoarelor de pe Wall Street si, implicit, intr-o pozitie favorabila pentru a concura cu fostul sau angajator.



Dimon a fost demis din conducerea Citigroup in urma unei lupte pentru putere, in 1998. Sanford Weill, mentorul sau din cadrul acelei companii, si-a mentinut pozitia de presedinte al Citigroup, cedand anul trecut postul de director executiv lui Charles Prince, unul dintre oamenii sai de incredere.



Strategia lui Dimon in cadrul Bank One s-a bazat in special pe reducerea costurilor. Activitatea sa a fost apreciata pentru ca a inlocuit doi directori si a imbunatatit practicile de operare dupa ce autoritatile au implicat divizia de administrare a activelor intr-un scandal privind fondurile mutuale.



"Nu m-as fi implicat intr-o asa o tranzactie, daca nu aveam incredere si respect pentru persoana cu care am sa lucrez," a declarat Dimon intr-un interviu, referindu-se la viitorul sau sef. William Harrison, una din figurile proeminente de pe Wall Street, si-a castigat notorietatea prin unirea in 2000 a Chase Manhattan cu J.P. Morgan, pentru 32 mld. $. Declinul bursier si falimentele marilor companii, asupra carora JP Morgan avea expuneri semnificative, i-au subrezit in ultimii ani pozitia lui Harrison, insa in urma recentei tranzactii acesta si-a recastigat notorietatea. Specialitatea sefului JP Morgan este randamentul - banca de investitii a avut ani de-a randul una din cele mai bune rate de profitabilitate de pe Wall Street, in special datorita eficientizarii costurilor.





Scurt istoric al marilor tranzactii



Fuziunea ocupa locul trei in istoria marilor tranzactii din sectorul american de servicii financiare. In 1998, Travelers Group a cumparat Citicorp pentru 70,2 miliarde de dolari, formand Citigroup, iar NationsBank a achizitionat BankAmerica in schimbul unei sume de 59,2 miliarde de dolari, formand Bank of America Corp., a treia institutie financiara din Statele Unite.



Anul 2004 va aduce si finalizarea achizitiei FleetBoston Financial de catre Bank of America, pentru o suma de 47 de miliarde de dolari.



Istoria achizitiilor si fuziunilor din Statele Unite a fost in ultimii ani destul de zbuciumata, oferind retete de succes sau esecuri rasunatoare. Celebra a fost fuziunea dintre Time Warner, gigantul media american, cu America Online, unul din cel mai puternic ofertant de servicii online din Statele Unite. Realizata pentru o suma de peste 120 de miliarde de dolari, tranzactia s-a dovedit un esec, nereusind sa aduca grupului eficienta si suprematia dorita.



In SUA, fuziuni de prim rang s-au realizat si intre Daimler-Benz si Chrysler, Hewlett-Packard si Compaq, Bank One si First Chicago NBD.



Recordul absolut la nivel mondial il reprezinta achizitionarea de catre operatoul britanic de telefonie mobila Vodafone a rivalului german Mannesman, pentru o suma de 170 de miliarde de dolari.



Recentele tranzactii ar putea anticipa un val de consolidare in sectorul de retail bancar american.



In ultimile luni s-au strans o serie de speculatii in jurul unor posibile noi tranzactii in sectorul bancar, vizate fiind institutiile financiare din dinamica regiune de Sud-Est. Tintele ar putea fi Sun Trust, South Trust, PNC Financial sau Sovereign Bancorp.



In afara de potentialii cumparatori din Statel Unite, precum Wachovia sau Citigroup, o serie de banci europene - precum Royal Bank of Scotland si HSBC - s-au aratat interesate de a intra pe piata americana sau de a-si consolida pozitia in sectorul bancar american.



Anul trecut, tranzactiile bancare si din domeniul asigurarilor au totalizat aproape 25% din totalul fuziunilor si achiztiilor din SUA.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO