Prima pagina

Turcii au cucerit piata constructiilor din Capitala

13.04.2005, 19:56 326

Indiferent de considerentele pentru care sunt alesi constructorii de catre investitori, in ultimii ani mare parte din cladirile importante care s-au construit sau urmeaza sa se construiasca in Bucuresti sunt realizate de firme turcesti, se arata intr-un articol publicat in numarul din aceasta saptamana al BUSINESS Magazin.

Chiar daca in Romania sunt peste 1.000 de companii autohtone de constructii, din ce in ce mai putine reusesc sa "prinda" lucrari mai mari de 10 milioane de euro. De ce? Pentru ca, spun constructorii romani, la proiectele mari se cer garantii de la constructor, care se angajeaza ca va duce la bun sfarsit lucrarea, printr-o scrisoare de garantie bancara in valoare de milioane de euro. "Foarte multe firme romanesti de constructii nu au capacitatea financiara de a emite astfel de garantii", explica Cristian Tudor, directorul economic al Comnord, una dintre cele mai importante companii romanesti de constructii.

Faptul ca firmele romanesti de constructii nu au mare putere financiara o stiu si constructorii straini. Si mai stiu ca piata romaneasca este in plina expansiune si foarte multe lucrari isi asteapta constructorul. Toate acestea, cumulate cu faptul ca in tari precum Turcia sau tari din vestul Europei s-a cam construit ce era de construit, ii fac pe constructorii straini sa se orienteze spre noi piete.

Astfel, cea mai mare cladire construita dupa 1990 in Romania - noul mall Plaza Romania, inaugurat in toamna anului trecut in cartierul Militari din Bucuresti, a fost realizata de compania Summa Romania, reprezentanta firmei turcesti de constructii Summa International.

"Cand am analizat piata romaneasca, am vazut ca sunt foarte multe oportunitati, ca este practic un fel de rai pentru un constructor", explica Salih Saginda, directorul general al Summa Romania.

Alaturi de Summa, o alta companie turceasca de constructii foarte activa pe piata este a??zer Construction Romania SRL, care a fost infiintata in 1997, ca filiala a grupului a??zer Construction, Contracting and Trading Co.

De numele a??zer se leaga constructia complexului comercial Bucuresti Mall, primul de acest tip din Romania. Cu o suprafata construita de 60.000 de metri patrati, complexul, cel mai mare din Romania la momentul inaugurarii (anul 1999), a fost construit in 11 luni.

Pentru a??zer a urmat apoi constructia cladirii de birouri Europe House din Bucuresti, care a costat 23 de milioane de dolari. In prezent, firma turceasca lucreaza la constructia America House, care va fi una dintre cele mai mari cladiri de birouri din Bucuresti, care va costa 50 de milioane de euro. Lucrarile la acest imobil, care va avea o suprafata construita de 55.000 de metri patrati, au inceput in luna mai a anului trecut si vor fi incheiate la sfarsitul acestui an.

"Problema este ca aceste lucrari sunt subcontractate la jumatate de pret constructorilor romani, iar profitul pleaca afara", se plange Liviu Daschievici, care a condus pana anul trecut Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO