Prima pagina

UDMR l-a lansat pe Frunda in cursa prezidentiala

11.09.2000, 00:00 27



Gyorgy Frunda a fost desemnat, sambata, candidatul UDMR la presedintia Romaniei, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU), reunit la Targu Mures.

Optiunea pentru un candidat propriu pentru Cotroceni fusese exprimata vinerea trecuta de majoritatea organizatiilor teritoriale ale Uniunii, si a fost validata de toate platformele formatiunii maghiare, cu exceptia celei civice.

Frunda l-a avut drept contracandidat pe presedintele de onoare al UDMR, LaszloTokes, sustinut de organizatia Cluj. Din cele 94 de voturi exprimate, 59 au fost pentru Frunda, 34 pentru Tokes si un vot a fost anulat.

In discursul sau, candidatul UDMR a precizat ca din candidatii la Presedintie, "patru provin din fostul FSN" si nici unul "nu ar putea sa-si asume si sa se angajeze pentru solutionarea problemelor minoritatilor nationale".

El este de parere ca un candidat propriu al comunitatii maghiare ar trebui "sa se angajeze sa apere si sa sustina programul UDMR pe patru ani" si "sa-i aduca pe maghiari la urne", astfel incat Uniunea sa obtina peste 7%.

In aceste conditii, formatiunea condusa de Marko Bela ar putea sa obtina grupuri parlamentare mai numeroase si sa-si constituie o baza de negociere in turul al doilea al prezidentialelor.

El a apreciat ca o posibila confruntare in ultimul tur Ion Iliescu-Corneliu Vadim Tudor este "o sansa pur teoretica", deoarece liderul PRM nu poate obtine peste 20% astfel incat "avem sansa ca in turul al doilea sa avem un candidat democratic", pentru care Uniunea isi va negocia sprijinul.

In campania electorala el isi propune in principal pastrarea identitatii comunitatii maghiare, mentinerea membrilor acesteia pe locurile natale, dezvoltarea autonoma a regiunilor si conditii de viata occidentala pentru romani si maghiari.

El a solicitat sprijinul Uniunii pentru o campanie "pozitiva, constructiva" si asigurarea conditiilor financiare si organizatorice corespunzatoare.

Laszlo Tokes l-a felicitat pe fostul sau contracandidat, dar a spus ca "nu se bucura pentru ca a reusit", deoarece "pentru un timp indelungat traiectoria UDMR va fi neschimbata, iar aceasta directie politica va fi cimentata".

Frunda a candidat si in 1996 cand a obtinut cu aproximativ doua procente mai putin decat voturile obtinute de Uniune pe ansamblul tarii.

CRU a mai votat, cu o larga majoritate, si programul electoral al Uniunii care pune accentul pe dezvoltarea regionala, accelerarea refomelor si refacerea infrastructurii in zonele din Transilvania, in special in ce priveste transportul gazelor naturale si electrificarea zonelor rurale.

Liderii UDMR considera ca prevederile incluse in program trebuie sa reprezinte principala baza de negociere post-electorala.

In urmatoarele saptamani, filialele judetene au fost insarcinate sa se ocupe cu strangerea celor 300.000 de semnaturi.

Pana la jumatatea acestei saptamani vor trebui finalizate listele parlamentare, formula finala urmand sa fie decisa prin alegeri preliminare.

CRU a mai decis aprobarea unei propuneri a Blocului Reformist privind colaborarea cu Colegiul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in vederea verificarii candidatilor inaintea organizarii prealegerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO