Prima pagina

UE va aplica politica "sanctiunilor destepte"

04.07.2000, 00:00 24



Comisia Europeana a mai facut un pas in directia ridicarii sanctiunilor impuse Iugoslaviei, acordand unui numar de 190 de companii private titlul de parteneri comerciali legitimi, informeaza Reuters. Asa-zisa "lista alba" se aplica in cazul firmelor si institutiilor care pot demonstra ca nu au nici o legatura cu guvernul federal al Iugoslaviei sau cu cel al Serbiei.

Intr-un comunicat al Comisiei se arata ca aproximativ 300 de companii sarbe au facut cerere in vederea trecerii lor pe lista si alte 50 urmeaza sa se inscrie pana la sfarsitul acestei luni. Pentru a putea fi trecute pe lista societatilor care vor fi scutite de sanctiuni financiare companiile respective trebuie sa arate ca nu vor preda statului veniturile obtinute de pe urma comertului facut cu statele din Uniunea Europeana si ca nu opereaza in domeniul bancar, energetic, in armata, politie, transport, petrochimie sau industria siderurgica, sectoare dominate de guvernul de la Belgrad. Ele vor trebui, de asemenea, sa demonstreze ca tranzactiile cu cele 15 state membre ale UE au o valoare mai mica de 100.000 de euro pe luna. Ajutarea firmelor independente face parte din politica asa-numitelor "sanctiuni destepte", care are drept scop izolarea regimului lui Slobodan Milosevici si reducerea impactului sanctiunilor asupra oamenilor obisnuiti.

Autoritatile iugoslave au criticat planul, iar diplomatii europeni sunt de parere ca el va fi greu de implementat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO