Prima pagina

Ultima forma a Codului fiscal taxeaza veniturile din fonduri de investitii ca pe dividende

17.08.2004, 00:00 21



Modificarile Codului fiscal intrat in vigoare la inceputul acestui an sunt incheiate, dupa recentele consultari cu experti ai FMI si Uniunii Europene. Proiectul de ordonanta de urgenta prin care actul normativ este modificat si completat ar putea fi discutat de guvern in aceasta saptamana, cu intarziere fata de termenul promis, respectiv inainte de jumatatea anului.



"Ajustarile sunt finalizate, asa incat cred ca il putem discuta si aproba in sedinta de guvern de joi", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.



In opinia sa, Codul fiscal nu a suferit modificari semnificative in ultima perioada, fata de reducerile de impozite anuntate in luna iunie.



Potrivit formei finale a proiectului de ordonanta, cota de impozit pe dividende majorata la 15% asupra dividendului brut platit catre o persoana juridica se aplica si asupra sumelor distribuite catre fondurile deschise de investitii. De asemenea, impozitul pe dividend care trebuie retinut se va plati la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul, fata de data de 20 in forma Codului valabila in 2004. In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care au fost aprobate situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 31 decembrie a anului respectiv.



De anul viitor vor fi asimilate veniturilor din dividende si sumele primite de un contribuabil ca urmare a detinerii de titluri de participare la fonduri inchise de investitii. Astfel, acestea vor fi taxate cu noua cota de 10% aplicata la sumele respective si valabila pentru toate veniturile din dividende. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice o data cu plata dividendelor catre actionari sau asociati.



La solicitarea Uniunii Europene, forma modificata a Codului fiscal prevede diminuarea pragului de detinere pentru definirea persoanelor fizice si juridice afiliate de la 33% valabil in 2004 la minimum 25% de la 1 ianuarie 2005.



Astfel, o persoana juridica va fi considerata de Fisc afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:



- prima persoana juridica detine, direct sau indirect, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica, ori daca controleaza persoana juridica



- a doua persoana juridica detine, direct sau indirect, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica



- o persoana juridica terta detine, direct sau indirect, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica cat si la cea de-a doua.



Potrivit Codului, tranzactiile intre persoane afiliate vor fi urmarite de Fisc astfel incat sa fie realizate conform principiilor liberei concurente, adica nu va trebui sa difere de relatiile comerciale sau financiare stabilite intre intreprinderi independente. La stabilirea profiturilor persoanelor afiliate, Finantele vor avea in vedere principiile privind preturile de transfer.



Ordonanta nu face nici o referire la facilitatea scutirii de impozit a profitului reinvestit, pe care premierul Nastase se grabise sa o promita in primavara, dar care nu a primit acceptul FMI.



Principalele modificari ale Codului Fiscal vizeaza reducerea impozitului pe profit de la 25% la 19%, majorarera impozitului pe dividende cu 5 puncte, pana la 10% pentru persoanele fizice si 15% pentru persoanele juridice.



De asemenea, proiectul prevede introducerea a trei transe de impozitare in loc de cinci pentru veniturile populatiei, concomitent cu reducerea cotei minime de la 18% la 14% si a celei maxime de la 40% la 38%, cota intermediata fiind de 26%.



Alte noutati sunt reducerea TVA de la 9% la 5% pentru carti, manuale scolare si proteze medicale, majorarea deducerii personale de baza a impozitului de la 2 milioane lei la 2,2 milioane lei, precum si cresterea plafonului de neimpozitare a pensiilor de la opt milioane lei la noua milioane lei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO