Prima pagina

Un cuptor cu microunde si doua PC-uri, va rog

18.04.2003, 00:00 13

Americanii ii spun commoditizing - fenomenul prin care computerul devine un obiect de larg consum, produs de oricine poate si vandut in magazine nespecializate. Se intampla si la noi: mari producatori si importatori se pregatesc sa intre cu PC-urile in magazinele de birotica si de electrocasnice.
Analistii prevad ca anul viitor in Romania se vor vinde mai putine computere decat in 2003. Coincidenta sau nu, anul 2004 este si unul electoral iar istoria a demonstrat faptul ca aceste perioade de timp sunt oarecum nefaste pentru industria IT romaneasca in ansamblul sau.
Ca urmare, importatorii si distribuitorii de echipamente de tehnica de calcul din Romania s-au gandit sa-si pregateasca terenul pentru vremurile grele alegand canale de distributie dintre cele mai neasteptate.
Flamingo Computers, cel mai mare distribuitor si retailist roman de tehnica de calcul, a inceput de cateva luni sa distribuie componente dar si calculatoare si laptopuri marci proprii prin magazinul de birotica si papetarie Diverta, apartinand firmei RTC. De altfel, Diverta "gazduieste" in coltul sau IT si alte echipamente cum ar fi Hewlett-Packard, IBM, Microsoft sau Intel.
Compania rivala Best Computers a ales lantul de magazine de retail pentru produse electronice si electrocasnice Flanco. Flanco este condus de Marius Ghenea, unul dintre fondatorii Flamingo Computers si cel care a fost directorul general al firmei pana la sfarsitul anului 2001.
"Urmand modele consacrate din industria europeana de profil, Flanco ofera acum o gama completa de servicii si produse. In afara de traditionalele produse "albe" (electrocasnice mari si mici) si "negre" (electronice), am listat deja si produse IT&C, in special calculatoare, monitoare si imprimante. In lunile urmatoare, intentionam sa lansam un brand nou de PC-uri pe piata, care va fi comercializat in toata reteaua magazinelor Flanco", a declarat pentru Ziarul Financiar Marius Ghenea, directorul general al companiei Flanco International.
Pentru calculatoarele pe care le vinde in magazinele sale Flanco lucreaza cu mai multi furnizori si asamblatori locali de PC-uri. In afara de Best, pe lista Flanco mai sunt KTech, Sistec si Def.
Sa devina oare calculatorul un "white-good" asa cum sunt frigiderele sau masinile de spalat? Este posibil, daca ne gandim ca Flanco vinde in fiecare luna  peste 1.000 de PC-uri. "Intentionam sa aducem vanzarile de IT&C la cel putin 12% din totalul business-ului Flanco, ce se indreapta in 2003 catre o cifra de afaceri de 100 milioane euro", a mai spus oficialul.
Flamingo Computers are 34 de magazine in intreaga tara si a terminat anul 2002 cu o cifra de afaceri de 63,7 milioane de dolari. Best Computers isi desfasoara activitatea de retail in cinci magazine iar anul trecut a avut o cifra de afaceri de 9,5 mil. $. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO